Diyarbakır’daki Kürt Konferansının Ardından

Diyarbakır’da geçtiğimiz haftalarda yapılan 'Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı'nda alınan kararların hayata geçirilmesi için girişimlere başlandı.

Diyarbakır’daki Kürt Konferansının Ardından
Diyarbakır’da 15-16 Haziran tarihlerinde yapılan 'Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı'nda alınan kararların uygulanması için, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Ahmet Türk, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Başkanı Selahattin Demirtaş başkanlığında toplantı gerçekleştirildi.

Toplantı öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan Türk, gün geçtikçe Kürt siyasi partileri, sivil toplum örgütleri arasında ciddi bir dayanışma, Kürt sorununun çözümü konusunda bir ortaklaşma gerçekleştiğini söyledi.

Kürt halkının bütün taleplerinin, gündeme getirildiğini kaydeden Türk, halkı demokratik mücadeleye ortak etmemeleri durumunda başarı şanslarının çok az olduğunu dile getirdi. Ahmet Türk, “Halkımızın geleceğiyle ortak bir mücadele zeminini yaratmak konusunda büyük bir azimle bir konferansı gerçekleştirdik. Bir ortaklaşmayı sağladık. Bu konferansı bir iki günlük bir konferans olarak değerlendirmiyoruz. Konferansın taleplerinin gerçekleştirmek için bir kararlılık ortaya çıktı. 9 kişilik bir yürütme kurulu oluşturduk. Yine burada bir komite mi, meclis mi, komisyon mu nasıl değerlendirirsek değerlendirelim, bu hem devletle, hem uluslararası ilişkilerde, hem siyasi partiler arasındaki diyalog konusunda tamamen Kürt halkını temsil edecek, onların isteğini dile getirecek. Kürdistan konferansının iradesini Kürt halkının iradesi olarak değerlendireceğiz, bu çalışmaları değerlendireceğiz" dedi.

HAK PAR ve HÜDA PAR’ı işaret ederek iki siyasi partinin o dönemde konferansa katılma imkanının olmadığını aktaran Türk, yine bu arkadaşlarla birlikte çalışmayı esas aldıklarını ifade etti.

Konferansa katılmayan partiler ile yeniden diyaloglar oluşturacaklarını anlatan Türk, “Bizim isteğimiz hiç kimsenin dışarıda kalmaması ve Kürt mücadelesini ortak bir çalışma ile yürütmektir. Komisyonumuz oluşacak, yürütmedeki arkadaşlarımız katılım göstermeyen diğer arkadaşlarımızla diyalog kuracaklardır. Buradaki birliğimizin tamamını umut ediyoruz ki tamamlayacağız. Tabi ki Kürdistani konferans sadece Kürtlere hitap etmiyor, Kürdistan'ın diğer halklarını da bu toprağın sahibi olarak görüyoruz. Ermeniler, Süryaniler, Araplar, Mıhellemiler bu konferansın bileşenleridir. Demokratik zeminde siyaseti güçlendirecek bir çalışmayı yürütmek amacımız. Bunlardan bir meclis oluşturulacak. En kısa zamanda bu arkadaşlarımız bu çalışmaları sürdürecek. Biz bundan sonra ortak bir mücadele zemini oluşturacağız. Kürt halkının taleplerini hep birlikte haykıracağız, alanlara taşıyacağız. Artık bu dönem özgürlük dönemidir, halkların özgürleştiği bir dönemdir” diye konuştu.

Her bireye, her partiye ihtiyaç duyduklarını bildiren Türk, “Bu oluşumu esas alacak bir mantıkla bütün siyasi partilerimiz, kurumlarımız o şekilde bir katkı sunacak. Onların aldığı kararlar hepimizi bağlayacak. Konferanstan sonraki ilk toplantımız. Oluşturacağımız komisyon bu arkadaşlarımızla yeniden görüşmeler yapacak. Kürtlerin adına taleplerini dile getirecek bir komisyon mu, meclis mi olur, bunu arkadaşlarımızla tartışacağız. Burada Kürt halkının beklentilerini, taleplerini kamuoyuna yansıtacağız. Kürt mücadelesi çok uzun soluklu bir mücadele. Kandil, Öcalan, meclis önemli bir aktör, siyasi partiler aktördür” ifadelerini kullandı.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.
Kaynak: İHA