Sıcaktan Bunalan Hayvanlara "Yaz Menüsü"

KOCAELİ - Darıca ilçesindeki Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda sıcaktan bunalan hayvanlar, üzerlerine su sıkılarak, dondurulmuş sebze ve meyve verilerek serinletiliyor.

250'ye yakın türde 3 bin hayvana ev sahipliği yapan Darıca Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı'nda günde 20 ton meyve sebze, 4 ton et tüketiliyor. Yaklaşık 80 dönümlük alanda kurulu olan bahçede 600'e yakın bitki çeşidi bulunuyor.

Hayvanat bahçesinde barınan ayılar, kaplumbağalar, deve kuşları, lamalar ve atlar, 35 dereceyi bulan sıcaklık nedeniyle zon günler geçiriyor. Sıcaktan bunaldıkları için günlerinin büyük bölümünü özel havuzlarda geçiren hayvanlar, dondurulmuş gıda verilerek ve hortumla üzerlerine su sıkılarak serinletilmeye çalışılıyor.

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi Eğitim Sorumlusu Özge Musul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcaklığın 35 dereceyi bulduğu yaz günlerinde hayvanların serinletilmesi için çeşitli aktiviteler yaptıklarını belirterek, besleme programında Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği'nin hazırladığı diyeti uyguladıklarını söyledi.

Sıcaklıkların 35 dereceyi bulmasıyla hayvanların bunalmaya başladığını anlatan Musul, sıcağın etkisini artırdığı saatlerde ayıların ve deve kuşlarının bakıcıları tarafından ıslatıldığını, hayvanların bundan büyük keyif aldığını kaydetti.

Musul, bakıcısının elindeki hortumu gören hayvanların hemen suyun altına gittiğini dile getirerek, hayvanların zamanlarının çoğunu özel hazırlanmış havuzlarda geçirdiğini ifade etti.

-Hayvanat bahçesinin en yaşlı misafiri

Parkın en sevilen hayvanlarından "Toki" isimli 93 yaşındaki kaplumbağanın dondurulmuş sebzeyle beslendiğini belirten Musul, "Günde bir kasaya yakın sebze tüketiyor. Sıcak havalarda havuzuna girmeyi ya da gölgede durmayı tercih ediyor" dedi.

Musul, Toki'nin hayvanat bahçesinin en yaşlı sakini olduğuna dikkati çekerek, "Veteriner kontrolünde bütün bakımları yapılıyor, hiçbir sağlık sorunu yok. Bulundukları adada sürekli avlandıklarından maalesef nesilleri tükenmek üzere olan bir türdür" diye konuştu.

Avrupa'dan 1995'te getirilen Aldabra cinsi kaplumbağanın parkta en çok ziyaret edilen hayvanlardan olduğunu kaydeden Musul, hayvanların beslenme saatlerinde ziyaretçilerin yoğun ilgisiyle karşılaştığını ve ziyaretçilerin saatleri takip ederek hayvanların beslenmelerini izlediğini aktardı.

Kaynak: AA