Obama'dan İklim Değişikliğiyle Mücadele Planı

WASHINGTON - ABD Başkanı Barack Obama, Kanada'dan ABD'nin Teksas eyaletine uzanacak, "Keystone XL Petrol Boru Hattı" projesinin ancak karbondioksit kirliliği problemini artırmaması halinde uygun bulabileceklerini söyledi.

Obama, Georgetown Üniversitesi'nde küresel ısınmayla mücadelede yeni bir paket açıkladı.

Yaşanan hava olaylarında iklim değişikliğinin kesinlikle rolü olduğunu belirten Obama, bunun da can ve mal kayıplarının yanı sıra ciddi maliyetlere neden yol açtığını belirtti.

Obama, bu konuda harekete geçilmemesi nedeniyle Amerikan halkının şimdiden bunun zararlarını ödediğini dile getirerek, bilim adamlarının yüzde 97'sinin dünyanın ısındığını ve insan hareketlerinin buna katkı sağladığını kabul ettiğini bildirdi.

Dolayısıyla artık buradaki sorunun harekete geçilip geçilmemesi olmadığına dikkati çeken Obama, "Buradaki soru, çok geç olmadan bizim hareket geçme cesaretini gösterip göstermeyeceğimiz. Bizim nasıl cevap verdiğimiz ise dünyada çok derin etki yaratacak. Bir Başkan ve bir baba olarak söylüyorum, harekete geçmeliyiz" dedi.

Obama, yönetiminin temiz enerji konusundaki yatırımlarına dikkati çekerek, birçok alandaki çalışmaları sayesinde artık ABD'de çok daha fazla enerji üretmeye başladıklarını, 30 yıldan sonra ilk kez nükleer enerji santrali kurmakta olduklarını ve 18 yıldan sonra ABD'nin ilk defa diğer ülkelerden aldığından daha çok petrol ürettiğini, karbonmonoksit kirliliğinin 20 yılda en düşük seviyelere indiğini dile getirdi.

Ancak daha fazla yapılması gerekenler bulunduğuna işaret eden Obama, ABD'deki karbon kirliliğinin yüzde 40'ının elektrik santrallerinden geldiğini belirterek, bu konuda federal düzeyde hem eski hem yeni santralleri kapsayan yeni düzenleme hazırlanması emrini verdi.

Keystone petrol boru hattının da ülkenin çıkarlarına uygun şekilde inşa edilmesi gerektiğine değinen Obama, bu noktada projenin ancak karbon kirliliği problemini artırmaması durumunda ulusal çıkara uygun olacağını kaydetti.

Obama, "Boru hattının iklimimize etkisi, bu projenin devamı noktasındaki kararda kritik faktör olacak" ifadesini kullandı.

Obama, ülkenin en büyük doğal gaz üreticisi pozisyonunu koruması ve temiz enerji konularında çalışmaların devamının önemine dikkati çekti. Bu konudaki yeni adımlara değinen Obama, hava kirliliğini azaltma yönünde ek tedbirlerden bahsetti.

ABD Başkanı Barack Obama, Kongre'deki çıkar grupları ve onların müttefiklerinin, bu yeni düzenlemelerin ekonomiye zarar vereceğini söyleyeceğini ama geçmişte de kullanılan bu söylemlerin hiçbir zaman doğru olmadığını vurguladı.

Kaynak: AA