Chp: 'engellilerin Sorunlarını Meclis'e Taşıdık'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, Gezi Parkı eyleminde polisin orantısız güç kullanmasını kınayarak, "Bunların gözü öyle dönmüş ki, orantısız güç insanlık dışı olaylarla karşılaşıyoruz.

Chp: 'engellilerin Sorunlarını Meclis'e Taşıdık'
Bugünlerde onları yalnız bırakmak bize yakışmaz" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Engelsizizmir Kongresi öncesi gerçekleştirilecek Kırmızı Bayrak projesinin Alsancak Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleşen tanıtım toplantısında konuşan Yakup Akkaya, apolitik, asosyal olarak nitelendirilen gençlerin kendilerini mahcup ettiğini belirterek, gençlere destek verdi.

GENÇLERİ ALINLARINDAN ÖPÜYORUM
CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya, bu günlerde yurdumuzun dört bir yanında dalgalanan Türk bayrağı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Özgürlük ve demokrasiyi temsil ediyor. Gençlere, yurtseverlere, kadınlara reva görülen şiddeti görüyorsunuz. Ülkeyi ateş topuna çeviren Erdoğan'ın yalanlarını dinliyorsunuz. İç savaş çığırtkanlığını duyuyorsunuz. Zalime başkaldıranlar eninde sonunda kazanırlar, hiç merak etmeyiniz. Gençler de adaletsizliğe, hukuksuzluğa, zalime karşı mücadele ediyor. Hükümet bu tablodan rahatsız oluyor. Düne kadar bayrağı değersizleştirmeye çalışan Başbakan, Türkiye Cumhuriyeti'ni ağzına almaya ve Türk Bayrağı'nı evlere asmaya davet etti. Bu gençlik asosyal, apolitik diye yakındığımız gençlik bizi mahcup etti, onları yürekten kutluyor ve alınlarından öpüyorum"
Yakup Akkaya, protestolar sırasında öldürülen Ethem Sarısülük'ün faili olan polisin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmasına da tepki gösterdi.

PROVOKATÖRLER GENÇLER DEĞİL
Akkaya, protestolardaki provokatörlerin gençler olmadığını belirterek şunları söyledi: "Provokatörler gençler değil, onların kim olduğunu biz biliyoruz. Dün Ethem Sarısülük'ü öldüren bir polisin niçin beraat ettiğini, niçin tutuksuz yargılanmak üzere bırakıldığını anlamış değiliz. Bu gençler yakıp yıkmıyorlar. Görüldüğü gibi değil. Aradan bir hafta sonra polis müdahale ediyor, Tarlabaşı Bulvarı'ndan sekiz on kişi molotof atıyor. Dört saat. Penguenleri belgeselini yayınlayan televizyon o gün üç saat canlı yayın verdi o bülümü. Ve onları polis engelleyemedi. Bunun yorumunu size bırakıyorum. O sokağı biliyoruz, onlar etkisiz hale getirilebilirdi. Esas provokatör onlar. Bunların kimler tarafından yapıldığını çok iyi biliyoruz. Farklı düşüncelerin üzerinden vakit kaybetmek günü geçmiştir. Bugün birlikte olmak ve dayanışma içinde olmalıyız. Taksim'de tekerlekli sandalye kullanan bir vatandaşa tazyikli su sıkmak. O engelli vatandaş yılmadı, geri adım atmadı ve kendini TOMA'nın önüne attı. O direnişiyle hepimize örnek oldu. İzmir'de örnek oldu. İzmirli gençler ay yıldızlı bayraklarla demokrasi ve özgürlük arıyor. Canı gönülden destekliyoruz. Çünkü yaptıkları gösteriler barışçı."

AKP ENGELLİLERİ İSTİSMAR EDİYOR
CHP'li belediyelerin engellilere yönelik projelerinin engellendiğini, CHP milletvekillerinin TBMM'ye verdiği soru ve meclis araştırma önergelerinin engellendiğini savunan Akkaya, kamu kurumlarında engelliler için 45 bin kişilik kadronun sadece 22 bininin doldurulduğunu, geri kalan kadroların seçimler öncesinde talep edilerek oy kaygısıyla istismar edileceğini de savundu.

Engellilerin yaşadığı sorunların tüm insanların ortak sorunu olduğunu anlatan
Akkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Engellilere yönelik sosyal politikaları hayata geçirmek o toplumun insan haklarına yönelen duyarlılığın göstergesidir. Nüfusumuzun yüzde 13'ünü engelliler oluşturuyor. 9 milyona yakın engelli var. Sadece son iki yılda engellilerin sorunlarıyla ilgili 29 kanun teklifi, 14 meclis araştırma, 157 soru önergesi verdik. Ama AKP sizlerin haklarına sahip çıkmadı ve hepsini engelledi. Meclis'te bunları yapan AKP her seçim döneminde kamuda engellilerin istihdamını yapacağını açıkladı.

Çok da güzel PR'ını yapıyor. 374 bin engelli çalışıyor, kamuda 45 bin kişi çalışabilir, bunun sadece 22 bini doldurulmuştur. Kamuda istihdam için kadro vardır. AKP bunu da istismar ediyor, yerel seçimler var önümüzde, biz engelliler için önerge verip kadro talebinde bulunacaklar, 1500-2 bin kişilik kadroyu önümüzde sunacaklar. Engellilerin sorunlarını çözmek mümkün değil böyle. CHP ve AKP arasındaki temel fark bu. Biz kimsenin siyasi düşüncesine bakmaksızın onların sorunlarını çözmek için gece gündüz çalışıyoruz."
Kaynak: İHA