Altın Fiyatlarındaki Düşüş

UŞAK - TÜPRAG Metal Madencilik Şirketi Müdürü Mehmet Yılmaz, altın fiyatlarındaki düşüşün beklenen bir gelişme olduğunu, yatırımcıların fiyat düşüşünü fırsata çevirebileceğini belirtti.

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya piyasalarında altın fiyatlarındaki sert düşüşün nedenleri üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Altın fiyatlarındaki düşüşün ABD ekonomisiyle doğrudan ilişkisi olduğunu belirten TÜPRAG Metal Madencilik Şirketi Müdürü Mehmet Yılmaz, "Doların güçlenmesi altın fiyatlarını düşürüyor" dedi.

Altının son 10 yılda fiyat artışının ardından ekonomi çevrelerinin yüzde 20-30'luk bir gerileme beklentisi içine girdiklerini, haziran ayı itibarıyla altın fiyatlarında yaşanan düşüşün beklenen bir gelişme olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

"Öncelikle altın fiyatlarındaki düşüş spekülatif bir düşüş değil. İnişler çıkışlar olması doğal. Borsa, altın, dolar gibi yatırım araçları iniş çıkışlar için sebepler arar. Altın 2013 yılı için son on yıldaki fiyat yükselişine bir düzeltme yapıyor. Bir miktar daha düşüş olabilir. Haziran, temmuz aylarında altın bin 250 doları görebilir. Ancak unutulmaması gereken bin 250 doların alt nokta olduğudur. Altının daha sonra hızlı bir çıkışa geçeceği herkesin ortak fikri. Altın fiyatlarındaki dalgalanma fiyat istikrarının oluşması için gerekli"

-"Fiyat düşüşü Türkiye'deki altın üretimini olumsuz etkilemez"

Dünyada yıllık 2 bin 700 ton altın üretildiğini, Türkiye'de altın üretiminin her geçen yıl arttığına dikkati çeken Yılmaz, 2012 yılında 29,5 ton altın üreten Türkiye'nin 2013 yılında 35 ton altın üreteceğini dile getirdi.

Altın fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'deki altın üretimini olumsuz etkilemeyeceğini savunan Yılmaz, "Türkiye'de altın üretimine olan ilgi dahada artacak. Fiyatlar ne kadar gerilese de şirketler yatırımlarını artırıyor. Biz de firma olarak yatırım yapıyoruz. Altın fiyatları 1000 doların altına düşmediği sürece Türkiye'deki altın üreticilerinin üretimleri olumsuz etkilenmez. Ancak dünyada yer altından 3 bin, 5 bin metre derinlikten yüksek maliyetle altın üretimi yapan firmalar var. Bu firmaların maliyetleri 800-900 dolarları buluyor. Hal böyle olunca bu firmalar için fiyat düşüşü iyi değil ve onlar için tehlike çanları çalıyor diyebiliriz"

-"2014-2015 altın yıllar olacak"

Yılmaz, 2014 -2015 yıllarının altının fiyat yükselişi yaşayacağı yıllar olduğunu ifade etti.

Bir iki yılda altın fiyatınının 1900-2000 doları zorlayacağı öngörüsünde bulunan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Yatırımcılar fiyat düşüşünü fırsata dönüştürebilir. Altı aylık periyotta fiyatların yükselişe geçeceği bekleniyor. Geçtiğimiz yıl Rusya, Çin gibi ülkelerin merkez bankaları 1650-1700 dolardan binlerce ton altın satın aldı. Ülkelerin merkez bankaları 5 yıl sonrasını planlayarak hareket eder. Uzmanlar dünya piyasalarının bir daha bu düşük fiyatların oluşmayacığını savunuyor. İki yıl sonra fiyatların 1900 dolarla ulaşması hatta 2000 dolarları bulması hayal değil. Yatırımcılar bu gerçeklikten yola çıkarak altına yatırıma yönelirse avantajlı olabilirler."

Kaynak: AA