Kalkınma Bakanı Yılmaz Demirci'de

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bir dizi açılışta bulunmak üzere Demirci ilçesini ziyaret etti.

Kalkınma Bakanı Yılmaz Demirci'de
Manisa'nın Demirci ilçesinde, Kaymakamlık Proje Ofisi tarafından hazırlanan Bereket Deposu Köylere Hizmet Götürme Birliği Soğuk Hava Deposu'nun açılışına katılan Bakan Cevdet Yılmaz, Demirci Turgut Spor Kompleksi'ne helikopterle iniş yaptı. Daha sonra Bakan Cevdet Yılmaz, kendisini karşılamaya gelen Manisa Valisi Abdurrahman Savaş, AK Parti Manisa milletvekilleri Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş, Demirci Kaymakamı Yalçın Sezgi, Demirci Belediye Başkanı İhsan Temel ve vatandaşlarla selamlaştıktan sonra, Kaymakamlık Proje Ofisi'nin hazırladığı 'soğuk hava deposu' açılışına katıldı.

Bakan Yılmaz, Zafer Kalkınma Ajansı ve Manisa İl Özel İdaresi tarafından yaptırılan Demirci Kaymakamlığı Soğuk Hava Deposu'nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, son 10 yılda siyasi istikrarın sağlanması, doğru makro ekonomik politikaların izlenmesi, yapısal reformların gerçekleştirilmesi, kaynakların etkin, verimli kullanılmasıyla Türkiye'nin büyük mesafe kaydettiğini belirtti.

230 milyar dolarlık ekonomiden geçen yıl itibariyle 786 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaşıldığını, bu rakamın 2013'de 800 milyar doları aşacağını dile getiren Yılmaz, 3 bin 500 dolarlık kişi başı milli gelirin 10 bin 500 dolara, ihracatın 36 milyar dolardan 152 milyar dolara ulaştığını söyledi.

Türkiye'nin son 10 yılda sadece ekonomi alanında değil sosyal, çevre alanında da, demokrasi, hukuk, uluslararası alanlarda da çok mesafe aldığını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki süreç 2023 vizyonuyla ikinci bir sıçrama yapmamız gereken bir dönem. 10. yılda birinci sıçramamızı, ilk hamlemizi başarıyla gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte de 2. sıçramayı yapıp Allah'ın izniyle en gelişmiş ülkeler arasında olmak istiyoruz, bunun gayreti içindeyiz. Onuncu 5 yıllık kalkınma planımızı Meclis'e gönderdik. Pazartesi günü Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşmeler başlayacak. Daha sonra genel kurulda görüşülecek. Meclisimizin de onayıyla inşallah 2014-2018 dönemini kapsayacak onuncu 5 yıllık planımız yürürlüğe girecek. Bu plan aynı zamanda 2023 vizyonumuzun ilk 5 yıllık dilimini oluşturuyor. Bugün 800 milyar dolar mertebesinde olan ekonomik büyüklüğümüzü 2018'de 1,3 trilyon dolara, 2023'de ise 2 trilyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bugün 10 bin 500 dolar seviyesinde olan kişi başı geliri 2018'de 16 bin, 2023'de 25 bin dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Bugün 152,5 milyar dolar olan ihracatı 2018'de 277 milyar dolara, 2023'de ise 500 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz."
Bakan Yılmaz, bu planı katılımcı bir şekilde hazırladıklarını ve yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştıklarını, bu süre zarfında 66 özel ihtisas komisyonu kurduklarını, akademik dünyadan, iş dünyasından, sivil toplum örgütlerinden, meslek odalarından her alandan kişiyle planı hazırladıklarını ifade ederek, "3 bin civarında kişi Ankara'da kurduğumuz çalışma gruplarında, özel ihtisas komisyonlarında bu planımıza katkıda bulundu. 'Nasıl bir Türkiye istiyorsunuz, bekliyorsunuz?' diye yerel düzeyde de vatandaşlarımıza sorduk. 7 bin civarında insanın katkısını aldık. Toplam 10 bin insanımızın katkısıyla, katılımıyla yeni planımızı hazırladık" diye konuştu.

Bir taraftan ülkeyi büyütmeye çalışırken diğer yandan ülkeyi uluslararası alanda daha üst noktalara taşıdıklarına, bir yandan da ülke içindeki bölgesel gelişmişlik farklılıklarını azaltmaya çalıştıklarına dikkati çeken Yılmaz, bunun için çok politikalar uyguladıklarını söyledi.

Son dönemlerde kurulan kalkınma ajanslarının da bu konuda büyük önem taşıdığına işaret eden Yılmaz, şöyle devam etti:
"Her şeyin başı insan. Kalkınma anlayışımızın, kalkınma stratejimizin özünü de insan oluşturuyor. Ne kadar donanımlı, kaliteli, yetişmiş insan yetiştirmiş olabilirsek ülkemizin de kalkınmasını o derece hızlandırabiliriz. 26 ekonomik havza bazında bütün Türkiye'yi kapsar şekilde kalkınma ajanslarını oluşturduk. Buna yeni bölgesel politika da diyebilirsiniz. Bütün yörelerin rekabet gücünü harekete geçirmeye çalışıyoruz, bir taraftan da farklılıkları gidermeye çalışıyoruz. 81 ilimizde de bu ajanslara bağlı yatırım destek ofisleri kurduk. Bugüne kadar 2008-2013 döneminde kalkınma ajanslarına 34 bin proje başvurusunda bulunuldu. Halkımız artık proje yapmayı öğrendi. Bütün proje hazırlayanlara teşekkür ediyorum. Bunlardan 8 bin 400 tanesine destek verdik. Kalkınma ajanslarımız kanalıyla projelere 1,6 milyar lira destek aktardık. Bunun finansman mekanizmalarını da düşündüğünüzde 3 milyar liralık bir kaynağı harekete geçirmiş olduk."

"MANİSA'NIN SON 10 YILDA İHRACATI 13,4 KAT ARTTI"
Zafer Kalkınma Ajansı'nın da büyük çalışmalar yaptığına ve büyük desteklerde bulunduğuna değinen Yılmaz, 2012 yılında Manisa'da 11'i yabancı, 91'i yerli olmak üzere 102 yatırım teşvik belgesinin düzenlendiğini ve 1,5 milyar liralık teşvik belgesi alındığını kaydetti.

Manisa'nın son 10 yılda ihracatının 13,4 kat arttığını, en son 4,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiği bilgisini veren Yılmaz, "Türkiye 1980'lere geri giderse bütün Türkiye'nin ihracatı 2,9 milyar dolardı. Şimdi sadece Manisa 4,2 milyar dolar ihracat yapmış" dedi.

Bakanlık olarak Manisa'ya yaptıkları yatırımları anlatan Yılmaz, kentin yenilikçi bir il olduğuna da vurgu yaparak, 2008-2012 yılları arasında Manisa'dan 735 patent başvurusu olduğunu aktardı.

Demirci Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan özel proje ekibinin hazırladığı proje sayesinde 710 bin liraya mal olan soğuk hava deposu sayesinde çitçinin elinin güçleneceğini söyleyen Yılmaz, maliyetin yarısının Zafer Kalkınma Ajansı, yarısının Manisa Özel İdaresi tarafından karşılandığını belirtti.

"DURAN ADAM DEĞİL, ÇALIŞAN ADAM OLACAĞIZ"
Artık valilerin, kaymakamların kalkınmacı olduğunu, bir yandan protokolle, temsille, asayişle uğraşırken, bir diğer yandan da kalkınma odaklı çalıştığını ifade eden Yılmaz, "Kaymakamlıklarımız, valiliklerimiz artık kalkınma odaklı çalışıyor. Kalkınma ajanslarıyla bunun altyapısını kurmuş durumdayız" dedi.

Yılmaz, konuşmasının ardından Demirci Kaymakamlığı bünyesinde oluşturulan proje ekibine başarı belgesi verdi. Ekipten yeni projeler isteyen Bakan Yılmaz, "Duran adam değil çalışan adam olacağız" ifadesini kullandı.

Bakan Yılmaz'a Demirci halısı ile çeşitli hediyeler verildi.

Yılmaz ile beraberindekiler açılışını yaptıkları soğuk hava deposunu gezdikten sonra, ilçe esnafını ziyaret etti.
Kaynak: İHA