Bir Alo'ya hamile kaldı

Özel bir tıp merkezine giden genç kızın TC numarası ile bir hamilenin kimlik numarası karışınca olamaz denilen oldu. Aile hekimliği babayı 'kızınız hamile' diye aradı

Bir Alo'ya hamile kaldı
İstanbul Beykoz'da ailesiyle yaşayan G.K. isimli genç kız, rahatsızlanınca Özel FSM Tıp Merkezi'ne gitti. Genç kız, kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine kaydını yaptırdı. Buradaki görevli G.K.'nin TC kimlik numarasını hamile olan bir hastanın TC numarasıyla karıştırdı. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hamile hastaların takibinin yapıldığı GEBLİZ adlı sisteme G.K.'nin TC kimlik numarası kaydedildi. Sistem otomatik olarak bu bilgiyi aile hekimliği merkezine iletti.

ANNE BAYILDI

Aile hekimi de G.K.'nin babasını telefonla arayarak, kızının hamile olduğunu bildirdi. Bu telefon ailede şok etkisi yarattı. Anne bayıldı, baba kızına hakaretler etti. G.K.'nin tıp merkezine gitmesiyle karışıklık ortaya çıktı. Genç kız, 25 bin TL'lik manevi tazminat davası açtı.

Gebe@takip uygulaması nedir?

Sağlık Bakanlığı, anne adaylarını doğum öncesi ve sonrasında takip için "Gebe Lohusa Bebek Çocuk İzleme ve Takip Uygulaması" (GELBİZ) başlattı. Kimlik bilgileri sisteme kaydedilen anne adayı, aile hekimi tarafından takip ediliyor.

Sanki ihbar

Aile hekimi, bekar olduğunu bildiği halde genç kızın hamileliğini babasına telefonla adeta ihbar etti.