Bakan Yıldırım’dan 'siber Güvenlik' Açıklaması

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Siber güvenlik eşittir, milli güvenlik” dedi.

Bakan Yıldırım’dan 'siber Güvenlik' Açıklaması
Amasya’da valilik ve ardından belediyeye yaptığı ziyarette İHA muhabirinin siber güvenlik konusuyla ilgili sorularını cevaplayan Bakan Yıldırım, vatandaşın konforunu, günlük yaşamını, toplumsal huzuru, barışı tehdit edecek her türlü tehlikeye karşı gerek gerçek hayatta, gerekse sanal ortamda alınacak tedbirlerin siber güvenlik tedbirleri diye algılanabileceğini söyledi.

Yıldırım, “Bizim görevimiz vatandaşın günlük hayatını zora sokacak herhangi bir aksaklığın yaşanmaması. Bu bir. İkincisi vatandaşın şahsına yönelik mağduriyet oluşturacak özel hayatıyla ilgili bir takım şeylerin ifşa edilmesi gibi konulara meydan vermeyecek gerekli tedbirlerin alınması veya nasıl sokakta bir insanı tehdit etmek, hayatına gasp etmek veya taciz etmek suç ise internet üzerinden de, sanal alem üzerinden de yapılsa buda suç teşkil ediyor. Tüm bunların önüne geçmek için bir dizi çalışma var. Aynen ülke güvenliği ne ise şu sıralarda siber güvenlikte aynı şekilde. Siber güvenlik, eşittir milli güvenlik. Çünkü günden güne artık internete daha bağımlı hale geliyoruz. Tüm kritik altyapılarımız internet üzerinden çalıştırılıyor, kontrol ediliyor. Mesela tünellerin işletilmesi, karayolu tüneli olsun, metronun işletilmesi, demiryollarının kontrolü ülke çapında. İşte nerede bir tren var. Kırmızı ışık nasıl olacak, yeşil nasıl olacak. Buraya bir atak olsa siber saldırı olsa ne oluyor. Bütün sistem kafası karışıyor. Kafası karışınca da trafik karışıyor. Maazallah büyük riskler yaşatıyor” diye konuştu.

Siber güvenlikten şunun anlaşılması gerektiğini anlatan Bakan Yıldırım, “Bir insanı hareketsiz bırakmak için ne yapacaksınız. Darp edersiniz, elini incitirsiniz. Omzuna darbe yaparsınız. Beynine insanın bir saldırı olursa bütün sistem göçer. İşte kritik altyapı dediğimiz bu. Bizim siber güvenlik konsepti içerisinde siber güvenliği tehdit edecek unsurlara karşı kritik altyapıları, beyinleri korumak. Bu finans sektörü olabilir. Ülkenin enerji altyapısı olabilir. Ulaşım altyapısı olabilir. Sağlık altyapısı olabilir. Güvenlik altyapısı olabilir. Bunların sayısını artırabiliriz. İletişim altyapısı ve iletişimin içerisindeki hizmetlere zarar gelmemesi için tedbir alınacak. Eğer buna rağmen bir taarruz vaki olduğunda da hemen onu yok edecek, etkilerini ortadan kaldıracak çalışmadır. Kısacası vatandaşın rahatını, konforunu, günlük yaşamını, toplumsal huzurumuzu, barışımızı, tehdit edecek her türlü tehlikeye karşı gerek gerçek hayatta, gerekse sanal ortamda alınacak tedbirler siber güvenlik tedbirleri diye algılanabilir” şeklinde konuştu.

Bakan Yıldırım’a, Amasya Valisi A. Celil Öz ile Belediye Başkanı Cafer Özdemir tarafından çeşitli hediyeler verildi.

Kaynak: İHA