Sağlık Bakanlığından Açıklama

ANKARA - Sağlık Bakanlığı, ilgili kuruluşların "sağlık kayıtlarının mahremiyet ve gizlilik ilkeleri doğrultusunda tutulması" konusunda belli aralıklarla uyarıldığını bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, bugün bir gazetede "Raporlar karıştı aile dağıldı" başlıklı haber yayımlandığı belirtildi.

Haberde güncel bir olaymış gibi sunulan durumun, geçen yıl Eylül ayında yaşandığı ve Bakanlık tarafından konuya ilişkin bir inceleme yapıldığı bildirilen açıklamada, "Kayıtları karıştırıp yanlış bildirimde bulunan özel sağlık kuruluşu ve kişisel bilgileri aile ferdi de olsa başkalarıyla paylaşan aile hekimi uyarılmıştır" denildi.

Kişilerin kayıtlı oldukları aile hekiminde sağlık kayıtlarının toplanmasının, verilen hizmetin bir gereği olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Gebelik gibi özel sağlık hizmeti gerektirecek durumlarda uygun sağlık hizmetinin planlanması ve verilmesi için tespiti yapan sağlık sunucuları durumu kişinin aile hekimine bildirir. Aile hekimi ise bizzat kişiye ulaşarak ücretsiz sağlık danışmanlığı verir, doğuma kadar ki süreç birlikte planlanır. Aile hekimleri bu hizmeti yürütürken mevzuata uygun kayıt ve bildirim sistemlerini kullanır. Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği ve Hasta Hakları Yönetmeliği sağlık kayıtlarını mahremiyet ve gizlilik ilkelerine riayet edilmek sureti ile değerlendirilmesinin çerçevesini çizmektedir. Bu mahremiyet kuralları 2010/61 ve 2011/45 sayılı genelgeler ile açıklanmıştır. Belirli aralıklarla da ilgili kuruluşlar 'sağlık kayıtlarının mahremiyet ve gizlilik ilkeleri doğrultusunda tutulması' hususunda uyarılmaktadır."

Kaynak: AA