Lavrov, Barzani İle Suriye'yi Görüştü

ANKARA - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Suriye krizini görüştüğü bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Petersburg'da düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu'nda bir araya gelen ikilinin, Suriye krizi başta olmak üzere, Ortadoğu'nun durumu ve düzenlenmesi planlanan uluslararası Suriye konferansını ele aldığı bildirildi.

Görüşmede ayrıca Rusya-IKBY ilişkileri ve Barzani'nin şubat ayında Moskova ziyareti sırasında imzaladığı bazı anlaşmaların değerlendirildiği belirtildi.

-"İran Cenevre-2'ye katılmalı"

Lavrov, düzenlenmesi planlanan uluslararası Suriye konferansına İran'ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin katılması gerektiğini söyledi.

İran'ın, Suriye'nin komşusu ve bu krizden etkilenen ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Lavrov, "İran'ı Cenevre-2'ye mutlaka davet etmek gerekir. Suriye krizinden doğrudan etkilenen diğer ülkeler gibi" dedi.

Rusya'nın Golan Tepeleri'ne barış gücü göndermesinin, Suriye'nin ve İsrail'in güvenliği bakımından iyi bir adım olabileceğini ifade eden Lavrov, asker gönderme teklifinin İsrail ve Suriye'nin alacağı karara bağlı olduğunu kaydetti.

Lavrov, Rusya'nın bu teklifinin Şam ve Tel-Aviv tarafında kabul görmemesi için bir neden göremediğini belirtti.

Öte yandan Lavrov, ABD Başkanı Obama'nın, ABD ve Rusya'nın nükleer stoklarını azaltması çağrısına değinerek, bu konunun Rusya-ABD ikili görüşmelerinde değil, nükleer stoku bulunan diğer ülkelerin de bir araya geldiği bir platformda değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA