Kocaeli'de Macar Dostluk Anıtı Açıldı

Gölcük Belediyesi tarafından 1701 yılında Macaristan'dan Osmanlı Devleti'ne sığınan 2 bin 500 mülteci anısına yaptırılan Macar Dostluk Anıtı, törenle açıldı.

Gölcük Kavaklı Sahili'nde inşa edilen anıtın açılış töreninde konuşan Macaristan Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Zsolt Nemeth, tarihte Türklerin ve Macarların çok ortak noktaları olduğunu belirterek, bundan dolayı Türklerin Macarları, Macarların da Türkleri sevdiğini söyledi.

En büyük sermayenin insanların birbirlerini sevmesi olduğunu anlatan Nemeth, "İki millet birbirini seviyorsa onun üstüne bir şey yapmamız gerekiyor. Türkiye'de 4 önemli Macar'ın müzesi bulunuyor. İki ülkenin ortak geçmişini gösteren anıtlar, müzeler çoğalıyor" diye konuştu.

Nemeth, Türklerin ve Macarların gelecekte de birçok ortak noktası olacağını vurgulayarak, şöyle konuştu;

"Tökeli İmre'nin mezarını ziyaret etmek için gelen Macar turistler olacak. Gelecek yıllarda çok ciddi ekonomik ilişkiler de olacak. Bana göre Kocaeli, Türkiye'nin Avrupa'ya entegrasyonunun motoru olacak. Türkiye, Avrupa Birliği'nin üyesi olacak. Bu anıt ve şimdi konuştuğumuz şeyler, hepsi bir şeyi kanıtlıyor, Türkiye, hem Akdeniz bölgesinin hem de Avrupa'nın bir parçası ve Avrupa'nın geleceği."

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ise 1700'lü yılların başında Türkiye'yi vatan kabul eden Macar mültecilerin anısına dostluk anıtı yapmaya karar verdiklerini belirterek, anıtın Türk-Macar dostluğunun Gölcük köprüsünü oluşturacağını ifade etti.

Gölcük'le Macaristan'daki bir şehrin kardeş olması için adım attıklarını dile getiren Ellibeş, bu vesileyle kardeşlik köprüsünü güçlendireceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından, Macaristan Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Nemeth, Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş anıtın açılışını yaptı.

Kaynak: AA