Pasinler’de Kanser Eğitimi

Pasinler Halk Sağlığı Merkezi ilçede ikamet eden bayanlara rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanser taraması ve meme kanseri konularında eğitim verip, taramalar yapıyor.

Pasinler’de Kanser Eğitimi
Pasinler Halk Sağlığı Müdürü Dr. İsrafil Öztepe, “Dünya da her yıl 12,7 milyon kişiye kanser tanısı konulmakta ve 7,6 milyon kişi kanserden ölmektedir. Önlem alınmazsa dünya genelinde kanser yükü artarak 2030 yılında 26 milyon yeni tanı kanser vakasına ve 17 milyon ölüme ulaşılacağı tahmin edilmekte. Kanserde en hızlı artış ise ülkemizin de içinde bulunduğu orta ve düşük gelirli ülkelerde. Erzurum’da 2011 yılında bin 556 kanser vakası tespit edildi.” dedi.

Dr İsrafil Öztepe, bu gibi konularda ilçedeki vatandaşlarda farkındalık oluşturma, her şeye rağmen kanser hastalığı olan insanların yaşam kalitesini yükseltmesi ve maddi manevi yükünün azaltılmasında herkese görev düştüğünü belirtti.

Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak bu sene “Kanserden Korkmayalım Taramalarla Yakalayalım” sloganı ile taramalara ilçedeki vatandaşların dikkatini çekmek istediklerini belirten Öztepe, “Tüm kadınları KETEM’e tarama ve eğitime bekliyoruz. İlçemiz Toplum Sağlığı Merkezi, Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kanser Tarama ve Eğitim Merkezi ile ortaklaşa ücretsiz kanser taraması yapıyoruz.” dedi.

Pasinler Halk Sağlığı Merkezinde 30-60 yaş arası evli bayanlara Rahim Ağzı Kanseri, 50-65 Yaş Arası Bayan ve Erkeklere Kalın Bağırsak Kanser Taraması ve bütün bayanlara Meme Kanseri konusunda eğitim verildiğini söyleyen Dr. İsrafil Öztepe, “Kanser tarama ekibimiz ayrıca gezici olarak ilçemize bağlı köylerde de haftanın belirli günleri kanser taramasına devam etmekte. Kanser taraması yaptırmak isteyen vatandaşlarımız bağlı oldukları Aile Hekimlerine veya Toplum Sağlığı Merkezine başvurmaları yeterli oluyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA