Gençlik Merkezi Projesi'ne Tepki

TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Nazım Biçer, Demir Köprünün güneyinde yer alan ve Merkez Park içerisinde kalan yaklaşık 30 dönümlük alana Gençlik Merkezi yapılmak istendiğini ve bunun sorunlu bir şehir planlamacılığı projesi olduğunu söyledi.

Gençlik Merkezi Projesi'ne Tepki
Biçer yaptığı açıklamada, Adanalıların, kent bilincinden, şehir plancılığından, bilimsel verilerden, Adana’nın yaşam kalitesini yükseltme anlayışından uzak olan bir proje ile daha karşı karşıya olduğunu ifade ederek, yetkililerin bu projeden vazgeçmesi gerektiğini vurguladı. Biçer, "Merkez Park içinde, Fuzuli Caddesi ile Cevat Yurdakul Caddesinin kesiştiği köşede, demir köprünün güneyinde yer alan 28.749 metrekarelik alana, emsal değeri 0.50 olan Gençlik Merkezi tesisleri yapılmak istenmektedir. Bu da Seyhan havzasında yaklaşık 15.000 metrekarelik bir yapılaşma anlamına gelmektedir” dedi.

Biçer, bu alanın, Adana Büyükşehir Belediyesi meclisinde oy çokluğuyla Gençlik Merkezi yapılmak üzere Spor Genel Müdürlüğüne tahsis edilmiş olduğunu ve 8 Nisan 2013 tarihinde Seyhan Belediye Başkanlığına kontrol ve tasdik için gönderildiğini, Seyhan Belediyesinin geçen hafta başı yaptığı meclis toplantısında da oy çokluğu ile onayladığını söyledi.

Bu alana yapılmak istenen Gençlik Merkezi projesine, öncelikle alanın Seyhan havzasında yer alması nedeniyle karşı çıktıklarını belirten Biçer, açıklamasına şöyle devam etti:
“Seyhan Havzası’nın da içinde yer aldığı Akdeniz Bölgesi, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin raporunda, küresel ısınmaya karşı en hassas ve savunmasız bölge olarak yer almaktadır. Bu alan yapılaşma düşüncesinden tamamen arındırılmalıdır. Tam tersine burada gerçek bir yeşil dokunun yaratılması için uğraş verilmelidir. Alan Adanalıların sosyal, kültürel, sportif faaliyetlerini sürdürdükleri bir alan olarak kalmalıdır.

Ayrıca şehir plancılığı açısından da sorunlu bir durum karşısındayız. Eğer amaç Adana Gençliğine modern imkanlı bir Gençlik merkezi yaratmaksa, Adnan Menderes Kapalı Spor Salonu ve arkasında yer alan Gençlik Merkezini yıkılmayıp, gerekli iyileştirmelerle istenen amaca ulaşılabilir. Şehir plancılığı yıkıp, 500 metre ilerisine yenisini yapmak değildir. Bu herkesin kolaylıkla algılayabileceği kadar açık ve nettir.

İmar planlarında yeşil alan olarak görülen Merkez Park’taki bu yer, yeni imar planı değişikliğiyle “sosyo kültürel tesis alanı (Gençlik Merkezi)” olarak dönüştürülürken, üniversitelerin, meslek odalarının, konunun gerçek paydaşlarının görüşlerinin alınmadığını biliyoruz. Şehir planlaması, yetkili olan birkaç kişinin dudakları arasından çıkacak olan kararlara bağlı olarak yapılırsa, bilimsellikten bu kadar uzak olur, bu örnekteki gibi vahim hatalar yapılır.“
Kaynak: İHA