Diyaliz Hastası Çocuklar

Yenican Derneği ve Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi işbirliği ile organize edilen 4. Geleneksel Yaz Çocuk Kampı, Arnavutköy Durusu Metra Clup Otel’de başladı.

Yaz Çocuk Kampına böbrek nakli olmuş ve nakil bekleyen diyaliz hastası 50 çocuk ile aileleri katıldı.

Çocuklar, üç gün sürecek kampta çeşitli aktivitelerle eğlenirken, küçük yaşta yaşadıkları büyük sıkıntılardan biraz olsun uzaklaşma fırsatı yakaladı.

ÇOCUKLAR HEP GÜLSÜN
Dört yıldır düzenlenen kampın temel amacı çocukları kendileri gibi olan diğer çocuklarla kaynaştırmak ve onları mutlu etmek. "Çocuklar hep gülsün" sloganıyla hareket eden Yenican Derneği, yaşıtlarına göre zor bir dönem geçiren çocukları, 4. Geleneksel Yaz Çocuk Kampında bir araya getirdi. Hasta çocukların yanı sıra aileleri de kampa katılma fırsatı yakaladı. Varlığını bağışlarla sürdüren Yenican Derneği, kamp için çocuklardan bir ücret talep etmedi.

Arnavutköy’deki kampta çocuklar için her ayrıntıyı düşünen Yenican Derneği, çocukların 24 saat eğlenebilmesi için gerekli ortamı oluşturdu. Gündüz uçurtma uçuran, salıncakta sallanan, havuza giren çocuklar; gece müzikli eğlence, tiyatro ve çeşitli yarışmalarla vakit geçirdi. Derneğin Başkanı Doç. Dr. Şinasi Sevmiş, bu sene 20 nakil olmuş 30 ise nakil olmayı bekleyen 50 böbrek hastası çocuğun kampa katıldığını söyledi.

Sevmiş, derneğin Organ ve Doku Nakliyle Yenicanlar Yaşatma Derneği adı altında kurulduğunu belirterek şöyle konuştu: "Amacımız organ nakli bekleyen hastalarımızla bir takım sosyal aktivitelerde bulunmak ve organ bağışı için toplumun bilincini artırmak olarak belirledik. Bunlar için gerekli çalışmaları yapıyor ve zaman zaman da bilimsel aktiviteler düzenliyoruz.”

ORGANLARINIZ TOPRAK OLMASIN
Kampta çocuklara eşlik eden Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Bölümü Başkanı Prof.Dr. Hamdi Karakayalı ise organ naklinin öneminden bahsetti. Ülkemizde organ bağışı sayısının bir hayli düşük olduğuna dikkat çeken Karakayalı, “Biz aslında Türk milleti olarak yardımlaşma ve dayanışmayı çok seviyoruz, ancak organ bağışı noktasında diğer ülkelerden oldukça geriyiz” ifadelerini kullandı. Toplumda organ nakli bilincinin geliştirilmesi gerektiğini belirten Hamdi Karakayalı, “Organ bağışının önemini topluma anlatmamız gerekiyor, insanlara öldüklerinde organlarının toprak olacağını ancak organ bağışı yaparlarsa buradaki çocukların hayata tutunabileceğini söylememiz gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA