Deprem Yönetmeliği Güncelleniyor

ANKARA - Duygu Can - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı , Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında, günün gelişen yapı teknolojileri ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda 2007 tarihli mevcut Deprem Yönetmeliği'ni yenileyecek.

AFAD Başkanı Fuat Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2007 tarihli Deprem Yönetmeliği'nin geliştirilmesi için Kasım 2012 tarihinden itibaren çalışmalara başlandığını belirtti.

Deprem Yönetmeliği'nin, UDSEP kapsamında günün gelişen yapı teknolojileri ve sektörün ihtiyaçları doğrultusunda güncelleneceğini ifade eden Oktay, bu kapsamda 20-22 Haziran'da "Deprem Yönetmeliği'nin Güncellenmesi Çalıştayı" düzenleneceğini dile getirdi.

Oktay, yönetmeliğin hazırlanması için oluşturulan komisyonda ülkenin değerli bilim adamlarının yer aldığına işaret ederek, "Yönetmelik, Avrupa Birliğinin yayınladığı Eurocode standartları gözetilerek hazırlanacak. Komisyon tarafından yapılan ilk toplantıda, ayrıca, beklentilerin karşılanması açısından yönetmeliğin 12 alt bölümden oluşmasına karar verildi" dedi.

-Sismik izalatör yönetmeliğe girecek-

"Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmeliği"nde sismik izalatörün yer aldığı pasif yapısal kontrol, yüksek katlı, ahşap ve basit binalar için alternatif kurallara ilişkin düzenlemelerin yeni bölüm olarak yer alacağına dikkati çeken Oktay, şöyle devam etti:

"Yönetmelik komisyonu, yaklaşık 90 kişiden oluşuyor. Komisyonun yaptığı çalışmalar 'ortak akıl' toplantısı şeklinde sektörün diğer paydaşlarıyla paylaşılacak. Kamu kuruluşları, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve yerel yönetimlerden temsilcilerin katılımlarıyla geniş kapsamlı bir tartışma ortamının sağlanması amacıyla Deprem Yönetmeliği'nin Güncellenmesi Çalıştayı gerçekleştirilecek. İstanbul'da gerçekleştirilecek çalıştayın açılışına, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da katılacak."

-Çalıştayın konu başlıkları-

Çalıştayda, komisyon grup toplantıları, beklentiler raporu hazırlanması, yeni nesil deprem yönetmelikleri için performans esaslı değerlendirme ve güçlendirme yöntemleri proje sonuçları, deprem yer hareketi alt komisyonu, hesap kuralları alt komisyonu, betonarme binalar alt komisyonu, yüksek binalar alt komisyonu, pasif yapısal kontrol alt komisyonu, çelik ve kompozit binalar alt komisyonu, ahşap binalar alt komisyonu, yığma binalar alt komisyonu, zemin ve temeller alt komisyonu, basit binalar için alternatif kurallar alt komisyonu, değerlendirme ve güçlendirme alt komisyonu çalışmaları yapılacak.

Kaynak: AA