200 Yıllık Ekmek Teknesi

ORDU - GÖKHAN GÜCÜKLÜOĞLU - Ordu'da gelişen teknolojiye rağmen 200 yıldır ayakta kalmayı başaran su değirmeni, Çapa ailesinin ekmek teknesi olmaya devam ediyor.

Gölköy ilçesi Karadere Mahallesi'ndeki Kara Dere üzerinde kurulu Muammer Çapa'ya ait su değirmeni aralıksız 200 yıldır dönerek mısır, buğday öğütmeyi sürdürüyor.

Su değirmeni sahibi Muammer Çapa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 200 yıllık ekmek teknelerini kendilerine miras bırakan büyüklerine teşekkür ederek, "Onlardan Allah razı olsun, sayelerinde ekmek yiyoruz" dedi.

Vatandaşların gelişen teknolojiye rağmen su değirmenine ilgi gösterdiklerini ifade eden Çapa, şöyle konuştu:

"Su değirmeni başka kalmadığı için, köylerden, kentlerden vatandaşlar tarafından çok mısır getiriliyor. Yazın özellikle bazen sabaha kadar müşterilerin işini yetiştirmek için mısır öğüttüğümüz oluyor. Elektrikli değirmenlar var ama onlar unu yakıyor. Su değirmenleri ise yavaş yavaş mısırı öğüttüğü için yakmıyor. O yüzden vatandaşların yoğun ilgisi var."

Çapa, yıllardır büyüklerinin su değirmeninden kazandıkları parayla kendilerine baktıklarını vurgulayarak, "Onlara teşekkür ediyoruz. Çünkü dedemden babama, babamdan bize kalan bu miras sayesinde 200 yıldır geçimimizi sağlıyoruz" diye konuştu.

-"Çile çektik ama değdi"

Muammer Çapa'nın babaannesi Emine Çapa ise su değirmenini yaşatarak bugünlere getirmek için çok çile çektiklerini söyledi.

Çocuklarını, torunlarını su değirmeninden kazandıkları paralarla yetiştirdiklerini anlatan Çapa, "Şimdi onlar da bize bakıyorlar. Buralara sahip çıkarak, yönetiyorlar. Biz çile çektik ama değdi. Çocuklarımız şimdi çok güzel işler yapıyorlar. Hepsinden Allah razı olsun" diye konuştu.

Kaynak: AA