Önder Çelik'ten Önemli Açıklamalar

TEMA Vakfı Afyonkarahisar İl Temsilcisi Önder Çelik, ‘17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’ nedeniyle yaptığı açıklamasında, “Topraklarımızın büyük bir kısmının yapılaşmaya açılarak, orman varlığının yok edilmesi geri dönülemeyen kalıcı çölleşme sorunlarına yol açabilir” dedi.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Afyonkarahisar İl Temsilcisi Önder Çelik, Türkiye nüfusunun dörtte üçünün artık kentlerde yaşadığına ve kontrolsüzce artan nüfusun ihtiyaçlarının, plansız kentleşme ile birlikte doğal varlıkların üzerindeki baskıyı arttırdığına dikkat çekti.

Çelik, “Ayrıca, erozyon, ormansızlaşma gibi düzeltilebilir çölleşme nedenlerinin yanı sıra topraklarımızın hızla yapılaşmaya açılması ve ormanlarımız, sularımız, sulak alanlarımız gibi doğal varlıklarımızın hızla tüketilerek, geri dönülemeyen ve düzeltilemeyen kalıcı çölleşme sorunlarına yol açmaktadır. Büyük kentlerin, artık kendi kaynakları ile artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiği ortada. Kontrolsüz ve çarpık kentleşmenin toprak kaybı ve özellikle atıklar nedeniyle suyu, toprağı ve havayı kirlettiğini ifade edilmektedir. TEMA Vakfı, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nde kanun ve yönetmeliklerimizin su varlığımızı korumak için yeterli olmadığına, ülkemizin suyu kaynak olarak değil varlık olarak tanıyan bir su yasasına her zamankinden çok ihtiyacı vardır” diye belirtti.

Kaynak: İHA