Bebeklerde Zeka Gelişimi İçin Beslenme Çok Önemli

TRABZON - Dünyada ve Türkiye'de yapılan araştırmalara göre, beslenmenin bebeklerde zeka gelişimini etkilediği belirtiliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeka gelişiminin anne karnında başladığını belirterek, bu nedenle annenin sağlıklı olmasının, yeterli beslenmesinin, sigara içmemesinin de bebeğin özellikle zeka gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi.

Baki, doğumdan hemen sonra çocuğun yeterli beslenmesi için olmazsa olmazların başında anne sütünün geldiğini ifade ederek, "Yeni doğan döneminde anne sütünün yerini hiçbir gıda alamaz. İlk 6 ay D vitamini ile birlikte anne sütü çocuğun beslenmesi ve beyin gelişimi için yeterlidir. Anne sütü almayan bebeklerde ise mecburiyet durumunda anne sütüne yakın formüllerle üretilen mamalar kullanılabilir. Beyin gelişimi için iyot, çinko, demir, Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri ile vitaminler mamaların içinde özellikle bulunmalıdır" dedi.

-"Çocuklarda ilk bir yaş içinde büyüme son derece önemlidir"

Türkiye'deki ekonomik şartlara bağlı olarak, bebeklerin beslenmesinde inek sütünün de kullanıldığını vurgulayan Baki, "Bu durumda ek gıdalara daha erken başlanmalıdır. Dördüncü aydan itibaren eğer anne sütü yoksa yoğurt son derece önemli bir gıdadır. Beşinci aydan sonra yumurta sarısı, meyve suları, meyve püreleri ve diğer katı gıdalara geçilebilir. Sekizinci aydan itibaren ise bebekler her şeyi yiyebilirler" diye konuştu.

Baki, çocuklara haftada en az bir defa balık yedirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Çocuklarda ilk bir yaş içinde büyüme son derece önemlidir. Beyin hiçbir devrede bu kadar hızlı büyümez. Bebeklerde doğumda 35 santimetre olan beyin gelişimi, bu dönemde 47 santimetreye kadar çıkıyor. Zekanın geliştiği en önemli dönem bir yaş grubudur. Dolayısıyla bu dönemde bebeklerin beslenmesine dikkat edilmesi gerekiyor."

Kaynak: AA