"ergene Havzası" Paneli

TEKİRDAĞ - Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta, "Trakya'da, kalite ve kirlilik açısından su sıkıntısını ortadan kaldırmak için öncelikle kaynağın korunması gerekiyor ve korumak temizlemekten çok daha kolay ve ucuzdur" dedi.

Orta, 49. Uluslararası Tekirdağ Kiraz Festivali kapsamında Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen "Ergene Havzası" konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 110 milyar metreküp kullanılabir su potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Trakya'nın, doğal özellikler ve kaynaklar açısından Türkiye'nin adeta bir prototipi konumunda olduğunu ifade eden Orta, "Küçük bir laboratuvar gibi görünüyor. Herşey var. Bizde de iki ay deniz mevsimi var, sanayi var, narenciyeden çeltiğe herşey yetiştirebiliyoruz. Trakya'nın, Türkiye'nin prototipini oluşturduğunu tüm bu verilerle görebiliyoruz" diye konuştu.

Orta, Trakya'da ve Ergene'de neden su sıkıntısı yaşandığı sorusuna yanıt aranması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Trakya'da, kalite ve kirlilik açısından su sıkıntısını ortadan kaldırmak için öncelikle kaynağın korunması gerekiyor ve korumak temizlemekten çok daha kolay ve ucuzdur. 'Ne yapmamız lazım' dedik. Yerüstü su kaynaklarına yönelelim, bunu yapalım. Ancak insanlara derdimizi anlatamadığımız için tarım ve sanayide kullanılan su kaynakları yeraltına indi."

Bugün, tarım ve sanayinin yeraltı su kaynaklarını kullanması nedeniyle su seviyesinin hızla aşağıya çekildiğini ifade eden Orta, 20 yıl önce Ergene Havzası'nın birçok yerinde 80 ile 12 metrelerden su alnırken bugün 300-400 metrelere kadar inilen yerlerin olduğunu kaydetti.

Trakya bölgesinde ve havzada su kaynaklarını hangi sektörlerin ne oranda kullandıklarını bilmediklerini dile getiren Orta, "Büyük resme baktığımızda toprak ve su kaynaklarının planlanarak kanalizasyon ve su idaresinin kurulması lazım. Yerel yönetim bunu yapabilirse önümüzdeki 50 yılı yaşamsal açıdan garanti altına almış olur. Temel sorun budur. Toprak ve su kaynaklarının kullanım haritalarını çıkartarak ve bütün bu havzayı tek bir bazda ele alarak planlama yapılmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Panele, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülüve Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç ile davetliler katıldı.

Kaynak: AA