Balkan Ekspresi 'Gençlik Treni' Budapeşte’de

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen Gençlik Treni Hareketlilik Projesi çerçevesinde Edirne'den hareket eden "Balkan Treni", Macaristan’ın başkenti Budapeşte’ye ulaştı.

Balkan Ekspresi 'Gençlik Treni' Budapeşte’de
Türkiye'nin 81 ilinden gelen 120 üniversiteli kız öğrenci, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de Osmanlı İmparatorluğu’nun 145 yıl süren Budin egemenliğinden kalan tarihi eserleri gezdi. Budapeşte’de Kahramanlar Meydanı’nı gezdikten sonra Gül Baba Türbesi’ni ziyaret eden gençler, daha sonra Budin Kalesi’ni, Türk hamamlarını ve Gellert Tepesi’ni ziyaret etti. Türkiye genelinde üniversitelerde öğrenim gören ve derslerinde başarılı olan öğrencilerin motive edilmesi ve derslerinde daha da başarılı olması amacıyla bu geziyi gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanlığı, geziye katılan öğrencilerden hiçbir ücret almazken, gençler 12 gün boyunca Balkanlar'da farklı 9 ülkeyi gezme fırsatı yakalıyor. Edirne’den yola çıkan "Gençlik Treni" Sofya, Bükreş, Budapeşte, Zagreb, Belgrat, Saray Bosna, Üsküp, Selanik’e gittikten sonra tekrar Edirne’ye varacak. Trenle Balkanlar'a doğru yola çıkan 120 genç kız öğrenci, Osmanlı mirasını ve tarihini yerinde görme imkanı bulacak.

Geziyi organize eden Devlet Demir Yolları Vakfı bünyesinde hizmet veren Ray Tur Müdürü Orhan Okur, İHA'ya yaptığı açıklamada, geziye katılan gençlerin tüm ihtiyaçlarının Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından karşılandığını, geziye katılan genç öğrencilerin çok mutlu olduğunu söyledi.

Geziye katılan öğrencilerden Merve Aktaş ise, gezi başlamadan önce beklentilerinin çok düşük olduğunu, ancak gezi başladığında her şeyin çok mükemmel olduğunu görünce çok sevindiğini, ecdat yadigarı yerleri yerinde görebilmekten de çok mutlu olduğunu söyledi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Tuğba Vural, "Balkan Projesi’nde emeği geçen, bizi buralara getiren herkese teşekkür etmek istiyorum. Buraları gezerken şunu fark ettim, ecdadımızın, yani Osmanlı’nın buralara sahip olurken o hoşgörüsünü devam ettirmiş, eğer o hoşgörü olmasaydı insanlar hala buralarda yaşayamazlardı. Tarihimizi yeniden yerinde yaşamaktan ötürü çok mutluyum" diye konuştu.

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Özlem Tekin de, Balkan Treni’ne seçildiği için çok mutlu olduğunu, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’a, Başbakan Tayyip Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı’na ve herkese çok teşekkür ettiğini söyledi.

Tekin, Macaristan’da Osmanlı etkisinin çok etkin olduğunu, Gül Baba Türbesi’nde değişik bir duygu içinde olduğunu, dün Romanya’da olduklarını, bugün ise Macaristan’ı gezdiklerini kaydetti.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencisi Beyza Nur Han, İzmir’den Macaristan’daki ecdadına selam getirdiğini, Balkan Treni sayesinde Budapeşte’nin en güzel yerinde ecdadının yattığını öğrendiğini söyledi.

Han, "Bu vesile ile Suat ağabeyimize çok teşekkür etmek istiyorum. Bize böyle bir imkanı sunduğu için. Yoksa 9 ülkeyi aynı anda bu kadar kapsamlı bir şekilde gezemeyecektik. O bizim bakanımız. Gençlerin ağabeysi. Zaten yaş itibarıyla da çok genç, dinamik bir bakanlığın başında" ifadesini kullandı.
Kaynak: İHA