Ödemiş Müzesi’nde Neikaia Sergisi

Ödemiş Müzesi’nin temalı sergiler çalışması çerçevesinde, Türkönü köyü ile Kurucuova köyü arasında izlerine rastlanan Neikaia antik kenti için sergi açıldı.

Ödemiş Müzesi’nde Neikaia Sergisi
Serginin açılışına Prof. Dr. Veli Sevin, Prof. Dr. Necla Sevin, Müze Müdürü Sevda Çetin, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Mahmut Yeniay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevdet Ünlü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü İbrahim Altıntaş, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ufuk Kızıler, ÖYKAM Müdürü Prof. Dr. Engin Berber, emekli diplomat Ülkü Başsoy, daire müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı.

Burada bir konuşma yapan Müze Müdürü Sevda Çetin, 2013 yılında müzenin onarımı ve geliştirilmesi için ödenek çıktığını ifade ederek, program dahilinde Ödemiş Müzesi’nde bir takım çalışmalar yapılacağını ifade etti.

Temalı sergilere Neikaia kenti ile başladıklarını kaydeden Çetin, bundan sonra da bölgedeki tarihi değerlerin bu şekilde düzenlenecek sergilerle halka tanıtılacağını belirtti.

Daha sonra konuşma yapan Prof. Dr. Veli Sevin de bölgede geçmiş uygarlıklardan çok sayıda kalıntının yer aldığını ifade ederek, Neikaia’nın bu tabakalı yerleşim yerlerinden biri olduğunu kaydetti.

Bölgede her adımda yeni bir eserle karşılaşmanın mümkün olduğuna dikkati çeken Sevin, Neikaia’nın da tıpkı Hypaipa, Birgi ve Beydağ gibi geçmişi bin yıllara dayanan bir kent olduğunu ifade etti.

Tarihi eserlerin hızla tahrip edilmesinden yakınan Sevin bu konuda en büyük zararı definecilerin verdiğini belirterek, düzenlenen sergilerin amacının insanların bu eserlerden haberdar olması ve bunları koruması olduğunu dile getirdi.

Prof. Dr. Necla Sevin de Neikaia’nın tarihteki rolünden bahsederek şunları söyledi: “Neikaia’nın en önemli özelliklerinden biri sağlık kenti olması. Bunun pek çok ipucu var bulgularla. Antik kaynaklar bu bölgeden bahsediyor. Dünyanın en zengin civa ve zencefre yatakları bu bölgede. Bu maden ocakları antik çağlardan beri işletilmiş.

Bu madenlerin özelliği başta tıp olmak üzere olmak çok sayıda alanında kullanılması. Zencefre ve civa yakın zamana kadar ilaçlarda kullanıldı. Antik çağda bu bölgeden Efes limanı aracılığıyla bütün dünyaya ilaç ve kozmetik ürünleri ihraç edilmiş. Bu kentin bir diğer özelliği de sikke basılması”
Konuşmaların ardından serginin açılış kurdelesi kesildi. Davetliler daha sonra yakınlarına modern çöp deponi alanı inşa edilen Neikaia Antik Kenti ile ilgili görselleri ve kentte bulunan sikke ve diğer eserleri incelediler. Davetlilere ikramlarda bulunuldu.
Kaynak: İHA