Afşin’de Toprak Bayramı Etkinliği

Kahramanmaraş'ın Afşin Kaymakamı Faik Ancan, "İnsanlarımızı toprağın korunması noktasında bilinçlendirmezsek hiçbir sonuca ulaşamayız" dedi.

Afşin’de Toprak Bayramı Etkinliği
Ancan, Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen Toprak Bayramı etkinliğinde yaptığı konuşmada, geçmişten alınan mirası geleceğe sunmaları gerektiğini söyledi

1945 yılında çıkarıln bir Toprak Bayramı kanunu bulunduğunu belirten Arıcan şöyle devam etti:
"Fakat nedense bu çok fazla gündeme gelmedi veya uygulamada çok alan bulamadı. Halbuki toprak çok önemli bir konu. Bu konuya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız önemini ifade ettiler. Bizlerde ilçemizde bu anlamda bilgilendirme ve bilinçlendirme katkıda bulunmak amacıyla bu etkinliği tertipledik. Ülkemiz gelişen bir ülke ve gelişme yanında endüstrileştirmeyi de getiriyor. İnsanların ihtiyaçları yaşamları için endüstrileşme gerek. Ama bunu sağlarken de elimizdeki değerleri koruyup kollamamız gerekiyor. Toprağın korunması konusunda en büyük normumuz olan anayasamıza baktığımızda, sosyal ve ekonomik haklar bölümünde toprak mülkiyeti ve tarım alanlarının tahribinin önlenmesi ifade edilmiş. İnsanlarımızı toprağın korunması noktasında bilinçlendirmezsek hiçbir sonuca ulaşamayız. Biz geçmişimizden aldığımız mirası geleceğimize daha da güçlü bir şekilde sunmamız gerekiyor.”
Afşin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hüseyin Öner de, toprağı yaşamın en önemli unsurlarından biri olduğunu anlattı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Saltalı da toprağı canlı bir varlık olduğunu belirterek, "1 gram toprakta 1 milyardan fazla canlı var. İnsan beyni o bir gramdaki 1 milyar canlıyı algılayamıyor ama mikroskobik incelemeler bir gram toprakta 1 milyar canlının var olduğunu gösteriyor. İlk insan Hz. Adem’in isminin anlamı İbranice dilinde toprak anlamına gelmektedir. Toprağı, havayı ve suyu birbirinden ayırt etmemiz mümkün değil. Medeniyetlerin beşiği olan Anadolu’da medeniyet tarihçilerinin araştırmalarına göre toprağı kullanmayla, tarımla gelişmiş, toprağa iyi bakamadıkları zaman bazı medeniyetlerin ortadan kalkmasına, yok olmasına neden olmuş” diye konuştu.

Kaynak: İHA