İkby İle Kalkınmada İşbirliği

ANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "Kalkınma İşbirliği Programımız sağlık, eğitim, ulaştırma, sosyal destekler ve kamu-özel işbirliği modeli olmak üzere beş ana konuyu içeriyor" dedi.

Kalkınma Bakanlığında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Planlama Bakanı Ali Sindi'nin katılımıyla "Kalkınma İşbirliği Programı'nın imza töreni gerçekleştirildi.

Törende konuşan Bakan Yılmaz, genelde Irak, özelde Kuzey Irak bölgesinin tarihi, kültürel ve ekonomik bağlar bakımından Türkiye için çok önemli bir bölge olduğunu söyledi.

Yılmaz, Erbil'de 2009 yılında konsolosluk açılmasıyla bölgesel yönetim ile Türkiye arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme girildiğini belirtti.

Kuzey Irak bölgesinin 30 milyar doları aşkın altyapı yatırımına ihtiyacı olduğunu ifade eden Yılmaz, bu yatırımların sadece bütçeyle yapılmasının mümkün olmadığını, kamu-özel işbirliğine gidilerek yatırımların mutlaka yapılması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin kamu-özel ortaklığı konusunda ciddi bir tecrübeye sahip olduğuna işaret eden Yılmaz, Ulaştırma ve Sağlık Bakanlıkları başta olmak üzere birçok bakanlığın bu tecrübeyi kazandığını dile getirdi.

Bu yılın ocak ayında Kalkınma Bakanlığı ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı yetkililerinden oluşan teknik bir heyeti Kuzey Irak'a gönderdiklerini kaydeden Yılmaz, heyetin çeşitli temaslarda bulunduğunu ve işbirliği imkanlarını değerlendirdiğini bildirdi. Milli eğitim alanında ise bölgesel yönetimin okul ihtiyacının 30 bin derslik olarak belirlendiğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kalkınma işbirliği programımız sağlık, eğitim, ulaştırma, sosyal destekler ve kamu-özel işbirliği modeli olmak üzere beş ana konuyu içeriyor. Bütün bu konular, işbirliği için ilk aşamada ortaya konan öncelikler. Buna ilave olarak da iki bakanlık arasında yeni alanlar her zaman için belirlenebilir. Sayın Bakanla görüşmelerimizde bölgesel kalkınma tecrübesi ve sınır işbirliği programları konularında birlikte çalışmak gerektiği konusunda anlaştık."

Bakan Yılmaz, Kuzey Irak'ın hızla değişen ve dönüşen bir bölge olduğunu ve geçen yıl itibarıyla Türkiye'nin Irak'a olan 11 milyar dolarlık ihracatının yüzde 70'inden fazlasının Kuzey Irak'a yapıldığına dikkati çekti.

-"Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz"

Kuzey Irak Planlama Bakanı Ali Sindi de Türkiye ile yaptıkları kalkınma programına çok önem verdiklerini belirterek programla Türkiye ile Kuzey Irak arasında yeni bir dönemin açıldığını ifade etti.

Çok önemli beş konu üzerinde anlaştıklarını söyleyen Sindi, "Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. İnanıyoruz ki barış ve kardeşlik için çok adımlar atmamız gerekiyor" diye konuştu.

Sindi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'a teşekkür ederek Bakan Yılmaz'ı yakın zamanda Erbil'de ağırlamak istediklerini belirtti.

Konuşmaların ardından Yılmaz ve Sindi, kalkınma işbirliği programını imzaladı.

Kaynak: AA