'Düşümdeki Uçurtma' Filminin Galası Yapıldı

Türkiye Kas Hastalıkları Derneği’nce desteklenen ve Duchenne Muscular Dystrophy (DMD) adlı ilerleyici kas hastalığını konu alan 'Düşümdeki uçurtma' belgesel filminin galası Batman’da yapıldı.

'Düşümdeki Uçurtma' Filminin Galası Yapıldı
Avrupa Birliği (AB) projesinden esinlenerek yapılan ve DMD hastalığıyla ilgili dünyada bir ilk olan 'Düşümdeki uçurtma' belgesel filminin galası Diyarbakır ve Van’dan sonra Batman’da da yapıldı. Batman Belediyesi Yılmaz Güney sinema salonunda yapılan gala gecesine Belediye Başkan Vekili Serhat Temel ve Belediye Başkan Yardımcısı Hayrettin Caymaz ile çok sayıda davetli katıldı

Belediye Başkan Vekili Serhat Temel, filmin son derece sarsıcı olduğunu belirterek, bu önemli meseleye dikkati çekme başarısı gösterdiği için genç yönetmen Sarıoğlu ve ekibini kutladı. Temel, "Biz Batman Belediyesi ve yerel yönetimler olarak bir şehri alt ve üst yapı bakımından kurgularken, hesaplarken, bunun faaliyeti içerisindeyken tabi bu ve buna benzer sosyal içerikli, hayatımızın çok da fazla görünmeyen kısımlarını bizim önümüze getiren bu tür çalışmalara da elbet duramayız. Aslında çok fazla söylenecek bir şey yok, belgesel her şeyi anlatıyor zaten. Biz de yerel yönetimler olarak bundan sonra bu ve buna benzer her türlü çalışmayı desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Film gösteriminden sonra Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Coşkun Özdemir ve psikolog Yunus Emre Ayna hastalık hakkında, yönetmen Sarıoğlu ise izleyicilerle film hakkında bir söyleşi yaptı.

DMD HASTALIĞI
Fransız nörolog Guillaume Duchenne tarfından tarif edilen ve onun adını taşıyan bu hastalık her 3 bin 500 erkek çocuktan birini tutuyor. Tüm dünyada 250 bin vaka olduğu hesaplanırken, Türkiye’de ise her gün bir çocuk bu hastalıkla doğuyor. İlk yaşlarda yürüme, merdiven çıkma, çömelip kalkma güçlüğü ile başlayan hastalık 10-12 yaşlarında yürüme yeteneğinin kaybedilmesine neden oluyor. Hastalar yaşamlarının geri kalan kısmını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kalıyor. Daha ileri yaşlarda kalp kaslarını da tutabilen bu hastalığa sahip çocukların Türkiye’deki ömrü çoğunlukla 18-20 yıl arasında.
Kaynak: İHA