Muğla'da Gürültüye 20 Bin Lira Ceza

MUĞLA - Muğla Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından, turizm sezonunun başlamasıyla eğlence mekanlarında gürültü ölçümü yapılacağı bildirildi.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Uğur, gazetecilere yaptığı açıklamada, turizm sezonunun başlamasıyla rutin denetimlerin yanı sıra ekiplerin vatandaşlardan gelen ihbarları da değerlendirerek gece denetimi yapacağını söyledi.

Eğlence mekanlarının canlı müzik yayını yapılabilmesi için "Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği" ile "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" gereği belediyeden veya İl Özel İdaresinden canlı müzik izni alması gerektiğini hatırlatan Uğur, Çevre Kanunu'na göre bu belgeyi almayan işletmelere 10 bin 154 lira idari yaptırım uygulandığını kaydetti.

Denetim ve şikayetlerin zamanında değerlendirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 9 belediyeye yetki devri yapıldığını ifade eden Uğur, bu belediyelerde de müdürlüklerin denetim yetkisine sahip olduğunu vurguladı.

Açık ve yarı açık eğlence yerlerinde canlı müzik yayını yapılmasının yasak olduğunu ifade eden Uğur, şöyle konuştu:

"Bu alanlarda, açık ve yarı açık eğlence yerlerinin kurulmasına izin verilmez. Bu alanlardaki mevcut açık ve yarı açık eğlence yerleri mekanlarını kapalı hale getirmek zorundadırlar. Açık ve yarı açık eğlence yerlerinde, 24.00-07.00 saatleri arasında canlı müzik yayını yapılması yasaktır. Eğlence mekanların yönetmelikte belirtilen gürültü seviyelerinin üzerinde faaliyet yaptıklarında mevzuatımızca idari yaptırım uygulanmaktadır. Bu rakam 2013 yılı için 20 bin 317 lira olarak belirlenmiştir."

Uğur, cezaların üç defa uygulanması halinde işletmelere kapatma cezası verildiğine işaret ederek, "Müdürlüğümüzce 2012 yılında yönetmelikte belirtilen sınır değerler üzerinde gürültü yapan eğlence yerlerine 420 bin lira idari yaptırım uygulandı" dedi.

Kaynak: AA