Köylü Yasağa Uydu, Yılanla Tedavi Unutuldu

BAYBURT - Bayburt'a bağlı Kırkpınar köyünde birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan ''yılanlarla tedavi'' yöntemine ilgi, Valiliğin 2011 yılında koyduğu yasağın ardından azaldı.

Yöre halkı tarafından ''doktor yılanlar'' olarak nitelendirilen, her yıl mayıs ayının ilk haftasında yuvalarından çıkan yaklaşık 50 santimetre uzunluğundaki yılanlar, köylüler tarafından yakalanarak haziran ayının ilk haftasına kadar sütle besleniyordu.

Köylü kadınlar tarafından bidonlar içerisinde saklanan ve sedef, sinüzit, egzama, romatizma ve damar tıkanıklığı gibi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan yılanlar, "tedavi" amacıyla köye gelenlerin vücutlarında rahatsızlık bulunan yerlerine konuluyordu. Belli ücret karşılığında uygulanan sözde tedavi ',yılanların hastalıklı bölgeyi terk etmesiyle sona eriyordu.

Adı ''yılanlı tedavi'' yöntemi ile ünlenen Kırkpınar köyü her yıl mayıs-haziran aylarında yurt içi ve yurt dışından ''şifa'' arayarak gelen insanların akınına uğruyordu. Uygulama, Bayburt Valiliğince 2011 yılında, böyle bir şifanın tıbben mümkün olamayacağı gerekçesiyle yasaklandı, yasağa uymayanlar hakkında işlem yapılacağı duyuruldu. Bunun üzerine "yılanlı tedavi" ilgisini kaybetti.

Köy sakinlerinden İlhan Göktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt Valiliğince getirilen yasakla yılanla tedavi yöntemine ilginin her geçen gün azaldığını belirterek, "Yasaktan dolayı yılanlar artık tarihe karıştı. Gelen giden yok. Yılan tutanlar da yasaktan dolayı bıraktılar. Kimse tutmayınca yılanlar da kayboldu" dedi.

Yılanlardan şifa bulanlar olduğunu savunan Göktaş, "Felçli olarak babasının sırtında gelip üç yıl yılanla tedavi olduktan sonra yürüyerek gidenleri gördüm. Yasağı duyunca gelen de olmuyor ancak yine de uzak illerden gelen oluyor. Mesela önceki günlerde Yalova'dan birisi geldi, boş döndü. Yine İzmit'ten gelenler oldu ancak yasaktan dolayı kimse yılan tutmadığı için boş döndüler" diye konuştu.

Göktaş, önceki yıllarda Kırkpınar köyünün Türkiye'nin dört bir yanından gelenlerle adeta panayır yerine döndüğünü, yılanların en yoğun çıktığı 20 Mayıs'ta köyde yaklaşık 2 bin kişinin olduğunu, yasakla birlikte bunun sona erdiğini söyledi.

Köylülerden Abdullah Batmaz ise Valilik tarafından getirilen yılalı tedavi yasağına köylüler olarak uyduklarını belirterek, "Yasaktan sonra da gelenler oluyor ancak eskisi kadar değil. Yalova'dan kalkıp buraya gelen kişiye, 'yasak var' dediğimiz zaman üzülüyor, biz de karşısında eziliyoruz. Yılanlı tedavi yöntemi sayesinde köyümüzdeki bazı fakir kişiler az da olsa para kazanıyordu. Yılanlar vesilesiyle buraya gelen kişiler piknik yapıp tanışıyor, kaynaşıyordu" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA