Korunan Alanlar Çalıştayı

Kayseri - Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Akıncıoğlu, "Koruma alanları konusunda bir takım eksikliklerimiz var, bunu kabul ediyoruz, bunları telafi edeceğiz" dedi.

Çalıştayda ülkenin korunan alanlarında sürdürülebilir alan yönetimi stratejileri belirlenerek korunan alanların ulusal ve uluslararası düzeyde tanınırlığını artırmak hedefleniyor.

Akıncıoğlu, Erciyes Dağı'nda bir otelde düzenlenen Korunan Alanlar Çalıştayı'nda, korunan alanların değerlerinin ortaya çıkarılması bakımından bu programın önemli olduğunu belirterek, son yıllarda yapılan çalışmalarla Türkiye'de 40'a yakın milli park alanı olduğunu söyledi.

Milli park alanlarını tahribatı önleyerek, korumaya ve tanıtmaya gayret ettiklerini ifade eden Akıncıoğlu, şunları kaydetti:

"Koruma Alanları Çalıştayı bu alanda yapılan ilk çalıştay, bunu önemli bir fırsat olarak değerlendiriyorum. Koruma alanları konusunda bir takım eksikliklerimiz var, bunu kabul ediyoruz, bunları telafi edeceğiz. Bakanlığımızın son yıllardaki çalışmalarıyla ülke yüzölçümünün %7,24'ü koruma alanı olarak tespit edilmiş durumda. Koruma alanları tespit edilince ne yapıyoruz? Bu alanları koruyup, gelecek misafirlerimizin istifadesine sunuyoruz ama asla tahribata neden olmadan, alanı bozmadan o alanları göstermeye tanıtmaya gayret ediyoruz. Ülkedeki en güzel korunan alan Sultan Sazlığı Milli Parkımız. Önceki yıllarda kuruma noktasına gelmişken şu anda flamingoların göçmen kuşların konaklama yapabildiği önemli sulak alanlardan bir tanesi haline gelmiştir. Doğa Turizm Master Planı sayesinde önemli kazanımlar sağlayacağız. Özellikle ülkemizde önemli bir atılım olarak yerli ve yabancı misafirlere yönelik çalışmaları genişleteceğiz."

Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Etem Boz ise doğa ve tabiat turizmi denildiğinde akla ilk koruma alanlarının geldiğini vurgulayarak, özellikle kendi bölgelerinin saz kedisi, İçel, Hatay kıyılarında bulunan foklar, caretta carettalarla önemli biyolojik çeşitliliği barındırdığını belirtti.

Sorumluluk alanlarındaki 6 il içerisinde 3 adet milli parkın olduğuna dile getiren Boz, "Önümüzdeki yıl içerisinde özellikle Amanoslar'da ve Bolkarlar'da da iki milli park tesis etmek istiyoruz, bunun için çalışmalarımız devam ediyoruz. Özellikle İçel ve Hatay'dakiler başta olmak üzere mağaralarımızı koruma ve tanıtma çalışmalarımız var" diye konuştu.

Kaynak: AA