Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet

Gaziantep - Gaziantep'te, hastanelerde yaşanan şiddet olaylarının önüne geçebilmek amacıyla sağlık personeline eğitim verildi.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı sağlık tesislerinde görevli personele yönelik gerçekleştirilen ve 5 gün süren "Etkili İletişim ve Empati, Stres Yönetimi ve Öfke Kontrolü Eğitimci Eğitimi"nde iletişim ve empati konularının yanı sıra "zor insanlarla baş etme yöntemleri" anlatıldı.

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Kadir Çağlar Çatak, yaptığı yazılı açıklamada, son dönemde hastanelerde çalışan sağlık personeline yönelik şiddetin kaynağını araştırdıklarında, karşılarına "iletişimde yaşanan sorunların" çıktığını belirtti.

İletişimde yaşanan sorunların yanı sıra bazı vatandaşların hastanelere şartlı geldiğinin ortaya çıktığını ifade eden Çatak, bu durumda hastaneye gelen kişinin de en ufak bir olumsuzlukta şiddete başvurma eğilimi taşıdığını vurguladı.

Bu kapsamda personele yönelik düzenledikleri eğitimde iletişim ve empati konularının yanı sıra "zor insanlarla baş etme yöntemleri" hakkında da eğitim verdiklerine işaret eden Çatak, şunları kaydeti:

"İlk etapta genel sekreterliğimize bağlı sağlık tesislerinde görevli 28 personele eğitim verdik. Eğitim formasyonu bulunan bu arkadaşlarımız bilgi ve becerilerini kullanarak diğer sağlık tesislerinde çalışan personele yönelik eğitim düzenleyecek. İlk etapta hizmet alımı yoluyla görev yapan sağlık destek personelini yani güvenlik, temizlik ve bilgi işlem personelini eğitime alacağız. Amacımız hastanelerimizden hizmet almaya gelen vatandaşlarımızı güler yüzle, ilgi ve alaka ile karşılamak. Hastanelerimize geldikleri andan muayene ve tedavileri yapılıp ayrılana kadar onları en iyi şekilde ağırlamak."

Eğitmenlerden Ayhan İskent de eğitime katılan sağlık personelinin hepsinin konusuna hakim, özgüveni artmış, öğrendiklerini bir an önce sahadaki arkadaşlarına aktarmak için hevesli bir şekilde programı tamamladıklarını kaydetti.

Sertifika almaya hak kazanan 25 Aralık Devlet Hastanesinde görevli dahiliye uzmanı Dr. Ali Nizamoğlu ise önyargılı olarak geldiği eğitimde öğrendiği bilgi ve becerileri hem uygulayacağını hem de diğer personelleri iletişim ve empati, "zor insanlar ile baş etme yolları" konularında bilgilendireceğini kaydetti.

Kaynak: AA