Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali

Antalya - Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından bu yıl 20'ncisi düzenlenecek Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali 2 Haziran'da başlayacak.

Festivalle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Şadi Erdoğan, festivalin 20'nci yılında da ilk yıl olduğu gibi büyük bir heyecan yaşadıklarını söyledi.

Uluslararası Aspendos Festivali'nin etkili bir programının olduğunu, dünyanın en önemli 10 opera ve bale festivali arasında yer aldığını bildiren Erdoğan, opera yıldızlarıyla Aspendos Antik Tiyatrosu'nu aydınlatacaklarını kaydetti.

Festivalin gelecek sene yapılıp yapılamayacağıyla ilgili söylentiler yayıldığına da değinen Erdoğan, ancak bununla ilgili herhangi bir talimat ya da bildirim almadıklarını, festivalin yıllarca sürmesini temenni ettiğini dile getirdi.

Açılış gala konserinde sahne alacak dünyaca ünlü solist sanatçı ve şef Jose Cura ise konuşmasında, Antalya'ya gelmeden önce kent hakkında bilgisi olmadığını, uçaktan kenti izlerken cennete geldiğini fark ettiğini, gördüğü en güzel kentlerden biri olduğunu vurguladı. Festivalde birlikte çalışacağı orkestrayla sadece bir kez prova yaptığını anlatan Cura, Antalyalı sanatçıların oldukça profesyonel olduğunu belirtti.

Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel de festivalin uzun soluklu olmasındaki sebebin, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü yetkililerinin çabaları ve Antalyalı sanatseverlerin festivale sahip çıkması olduğunu söyledi.

Antalya'ya gelen 11 milyon turist arasında opera ve baleye meraklı turistlerin de olabileceğini ve bu kişeliri festivale çekmeleri gerektiğini vurgulayan Recep Yüksel, bu anlamda acentalara büyük görevler düştüğünü dile getirdi.

-Festival gösterileri

Festivalin açılışında dünyaca ünlü Arjantinli tenör ve orkestra şefi Jose Cura, Antalya Devlet Opera ve Balesi Orkestrası ve korosu eşliğinde sanatseverlerle buluşacak. Gecede, Cura'ya Marie Karall, Gabrielle Philiponet, Birgül Su Ariç, Bülent Bezdüz, Efe Kışlalı, Eralp Kıyıcı, Erdem Baydar ve Feryal Türkoğlu gibi sanatçılar eşlik edecek.

5 Haziran tarihinde "Aspendos yüzyılların aşkı" bale eserinin dünya prömiyeri yapılacak. Müzikleri Hasan Niyazi Tura'ya, koreografisi Nugzar Magalashwill'e, librettosu ise Şefik Kahramankaptan'a ait eserde, tiyatronun mimari Zenon'un Aspendos Kralı'nın kızı Belkıs'a olan aşkı anlatılacak.

Festival kapsamında, 12 Haziran'da İtalyan opera ekolü ünlü besteci Giuseppe Verdi'nin ölümsüz eseri "Aida" operasını Ankara Devlet Opera ve Balesi orkestarı eşliğinde sahnelenecek.

15 Haziran'da Ankara Devlet Opera ve Balesi'nin prodüksiyonu ile Rigoletto operasının sahneleneceği festivalde, 19 Haziran tarihinde ise ünlü Rus besteci Çaykovski'nin 1875 yılında bestelediği "Kuğu Gölü Balesi" İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenecek.

Festivalin kapanışında ise, bu yıl kuruluşunun 20'nci yılını kutlayan İçel Devlet Opera ve Balesi, antik tiyatroda sanatseverlerle buluşacak. Kapanışta Georges Bizet'in ölümsüz eseri Carmen Operası sahnelenecek.

Kaynak: AA