Tse Gözünü Dış Pazara Dikti

Kocaeli - TSE Genel Müdürü Hulusi Şentürk, "Bizim hedefimiz, yurt dışında muayene istasyonları açarak hem araç muayene

hem de tehlikeli madde taşıyan tırlarla kamyonların muayene ve test edilmesi, sonuçta da belgelendirilmesi hizmetini vererek ülkemize döviz kazandırmak" dedi.

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TSE olarak yeni dönemde tecrübelerini yurt dışına aktarmak istediklerini belirterek, bu anlamda birçok ülkeyle temaslarının devam ettiğini söyledi.

Tacikistan ve Kırgızistan yetkilileriyle 2 hafta önce yaptıkları görüşmelerde bu ülkelerdeki araç muayene hizmetlerinin ortak yapılması için teklif aldıklarını ifade eden Şentürk, buna ilişkin protokol çalışması yaptıklarını söyledi.

Tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili bakanlığın 2 ay önce TSE'yi yetkilendirdiğini hatırlatan Şentürk, "Bu yetkiye binaen yurt dışında da hizmet vermek istiyoruz. Şuan Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'da da bu konuda arkadaşlarımızın görüşmeleri devam ediyor" diye konuştu.

"Bizim hedefimiz, yurt dışında muayene istasyonları açarak hem araç muayene hem de tehlikeli madde taşıyan tırlarla kamyonların muayene ve test edilmesi, sonuçta da belgelendirilmesi hizmetini vererek ülkemize döviz kazandırmak" diyen Şentürk, bu çalışmaların planlama ve görüşme aşamasında olduğunu kaydetti.

-"Hedefimiz 1 milyar dolar dövizi ülkeye kazandırmak"

Şentürk, dünyadaki test, belgelendirme ve gözetim pazarının büyüklüğünün 200 milyar dolar olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Dolayısıyla şu ana kadar bizim burada sıfır liramız var. Bu saatten sonra 1 lira alırsak sıfıra göre sonsuz oranda arttırmış oluruz ama 200 milyar dolara baktığımızda hiçbirşey almamış oluruz. Bu politikalarımızı başarıyla uygulayabilirsek hedefimiz hiç olmazsa yurt dışından yaklaşık 1 milyar dolara yakın dövizi ülkeye kazandırabilmek. Bu hemen yarın sabah olabilecek bir şey değil çünkü sıfırdan inşa etmeye çalışıyoruz."

Çok büyük rakiplerin olduğu bir alana girdiklerini vurgulayan Şentürk, hem Türkiye'nin avatajlarını hem de TSE'nin çok güçlü olan teknik altyapısını kullanarak pazardan pay kapabileceklerine inandıklarını dile getirdi.

Şentürk, şuan 7-8 ülkede laboratuvar kurmak için görüşmelerin devam ettiğini, hatta bir ülkeyle sağlanan anlaşmanın son imzalara kaldığını ifade ederek, "Öyle zannediyorum ki 2014 yılı TSE'nin yurtdışında 7-8 ülkede yatırım yapmaya başladığı bir yıl olacak" diye konuştu.

Kaynak: AA