Özel Çevre Koruma Bölgeleri

İzmir - AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli, Karaburun ilçesi ile Ödemiş'e bağlı Gölcük beldesi gibi özel bölgelerde çevre koruma alanları tesis edilmesine yönelik çalışmaların süreceğini bildirdi.

Denizli, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir'in doğal zenginliklerinin korunarak gelecek nesillere aktarılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü, Karaburun ilçesinin Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi konusunda sona yaklaşıldığını belirtti.

Karaburun'un ardından, kentteki çeşitli bölgelerin insan kaynaklı yıkımlardan korunması amacıyla yasal düzenlemelerin hayata geçirileceğine işaret eden Denizli, şunları kaydetti:

"Ödemiş'e bağlı Gölcük beldesi ve çevresinin çok geç olmadan korunmaya alınması gerekiyor. Ülkemizde kötü örneklerini gördüğümüz yayla turizmi örneklerinin yaşanmaması, ilerleyen yıllarda Gölcük ve çevresinin ikinci konutlarca istila edilmemesi için bugünden tedbir almalıyız. Gölcük'te bugün için yaşanan su rejimi ve kirlilikle ilgili problemlerini halletmek zorunda olduğumuz gibi bölgenin geleceğini planlamamız ve koruma içine almamız gerekiyor. Gölcük, çeşitlendirilmiş turizm hareketliğinin bir parçası olarak İzmir turizmine büyük katkı sağlayacak.

Çevreye zarar vermeden, çevreyi geri dönüşsüz yok etmeden, ekonomik olarak yararlanmak mümkün. Ekolojik tarımı ve turizmi entegre biçimde yöre halkının refahını artırmak üzere kullanmak için Karaburun, Gölcük gibi özel bölgelerde çevre koruma alanları tesis etme çalışmalarımız sürecek. Gölcük'ün çevre koruma alanı ilan edilmesi için Çevre Müdürlüğü çalışmalarına başladı.

Hazırlanacak ön rapor üstüne bilim insanları ve bakanlık yetkilileri çalışıyor. Üniversitelerin hazırladıkları çalışmalar raporlar toplanacak. Hazırlık çalışmaları tamamlandıktan sonra da Karaburun'da olduğu gibi ön rapor Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne gönderilecek."

Denizli, Gölcük ile Ödemiş'te yaşayan vatandaşların konuyu sahiplenmesi gerektiğini, Gölcük'ün Özel Çevre Koruma Alanı ilan edilmesi için her türlü çabayı göstermeye devam edeceğini bildirdi.

Kaynak: AA