Nevşehir’de Tarla Günü Etkinliği

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından merkez ilçeye bağlı Basansarnıç Köyünde, Macar Fiği Tarla Günü düzenlendi.

Nevşehir’de Tarla Günü Etkinliği
Tarla Gününe;Nevşehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep Eroğlu, Acıgöl, Avanos, Gülşehir, Derinkuyu, Hacıbektaş, Kozaklı ve Ürgüp İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürleri, teknik personelleri ve Basansarnıçlı çiftçiler katıldı.

Etkinlik kapsamında katılımcılar Macar Fiği üretimi yapılan Mustafa Tekin isimli çiftçinin tarlasında incelemelerde bulundu. İl Gıda,Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Recep Eroğlu burada yaptığı açıklamada,il genelinde uygulanması planlanan ekonomik tarımsal getiriye sahip, alternatif ürün yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması, hayvancılığın ve yem bitkilerinin geliştirilmesi amacıyla “Macar Fiğ Projesi” kapsamında 50 çiftçiye 4 bin Kğ Macar Fiği’nin İl Özel İdaresi Bütçesinden karşılanarak dağıtıldığını kaydetti.

Eroğlu: “Ülkemizde yabani olarak bir çok çeşitleri her yerde yetişmekte olan bu fiğ İlk kültür formları Macaristan dan alındığı için bu isim verilmiştir. Yurdumuzun Doğu Anadolu dan başka diğer bölgelerde kıştan önce ekilebileceği denenmiş olduğu için bu bölgelerde yetiştirilmesine,gelişmesine çalışılmaktadır. Macar Fiği, kaliteli yüksek kaba ot verimi ile büyükbaş ve küçükbaş hayvan beslenmesinde çok değerli bir baklagil yem bitkisidir. Yıllık yağış miktarı uygun olduğu zamanlarda bölgemizde macar fiği yem bitkisinden dekara 600 ila 900 Kğ arası kuru ot verimi elde edilebilmektedir.Oysa ki karşılaştırma yapılan adi fiğin ise verimi 250-500 Kğ/dekar civarındadır. Bu vesileyle üreticilerimiz macar fiği yetiştirilmesi konusunda teşvik edilmekte ve bu sayede hayvanlarımızın da kaliteli kaba yem ihtiyacı giderilmeye çalışılmaktadır.

Zaten arazi üzerinde görülen manzara da bu durumu açıklar nitelikte olup, yetişen macar fiğleri adi fiğin en az 3 katı vegetatif gelişim sağlamıştır” dedi.

Eroğlu’nun konuşmasının ardından tarla sahibi Mustafa Tetin, tarafından tamburlu ot biçme makinesiyle ürün hasadı yapıldı

Kaynak: İHA