BDP’li Gür’den Bakan Eroğlu’na Soru Önergesi

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van Milletvekili Nazmi Gür, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından cevaplandırılması talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına soru önergesi verdi.

Yazılı bir açıklama yayınlayan Nazmi Gür, Van’ın Muradiye ilçesindeki doğa harikası Muradiye Şelalesi’nin 500 metre üstüne ve 200 metre altına hidroelektrik santralleri kurulduğunu söyledi.

Muradiye Enerji Üretim Limited Şirketi tarafından kurulan HES’lerin şelaleye büyük tahribat vereceği ve inci kefali üretimini olumsuz etkileyeceği ifade eden Gür, “Bendimahi Çayı'nın sularının yaz aylarında HES’e aktarılması halinde bu çay üzerinde bulunan Muradiye Şelalesi’nin debisinin azalacağı, bunun da şelale ekosistemine zarar vereceği gözler önüne sermektedir. Muradiye Şelalesi her yıl on binlerce turiste ev sahipliği yapması nedeniyle HES’lerin yapımı turizm açısından olumsuz sonuçlar bırakabilir. Bu bağlamda; Muradiye şelalesinde bulunan HES için ÇED raporu alınmış mıdır? Bendimahi çayı üzerinde yapılan HES barajlarının çevreye ve bitki örtüsüne yönelik yaşatacağı tahribatı tespit etmeye yönelik herhangi bir çalışmanız oldu mu? Van ilinin bütün su kaynaklarını tahrip etmek yerine, farklı enerji kaynaklardan yararlanmak için bir adım atmayı düşünüyor musunuz? Muradiye Şelalesinde bulunan HES barajlarının yapımının önlenmesi için Bakanlığınıza yapılmış herhangi bir başvuru var mıdır? Bu başvurular doğrultusunda HES barajlarının yapımının önlenmesi için Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır? Var ise bu çalışmalarınız nelerdir?" sorularını yöneltti.

Gür, belirtilen hususların Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından Anayasa'nın 98. ve iç tüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istedi.
Kaynak: İHA