Silikon Vadisi’nden eve dönüş

Tersine beyin göçü başladı. Yurtdışındaki bilim insanları, ABD’yi aratmayacak fırsatlar sunan Türkiye’ye geri dönüyor. Bakan Nihat Ergün, 248 araştırmacının Türkiye’ye geri döndüğünü açıkladı.

Silikon Vadisi’nden eve dönüş
Avrupa ülkelerine yaşanan beyin göçü tersine döndü. Yurtdışındaki Türk bilim insanları “eve” dönüyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK 'ın 4 yıldır ABD 'de “Hedef Türkiye Çalıştayları” düzenlediğini belirterek, çalıştaylar ve TÜBİTAK 'ın burs programları kapsamında 248 araştırmacının Türkiye 'ye geri döndüğünü açıkladı.

'EVE DÖNÜN'ÇAĞRISI

Bakan Ergün, dönüş fırsatlarının anlatıldığı çalıştayların dördüncüsünün bu yıl 10-12 Nisan 'da Houston, Raleigh ve Atlanta şehirlerinde gerçekleştirildiğini anlattı. Ergün, şöyle konuştu:

“Şimdiye kadar ABD ve Kanada 'da toplam 11 farklı noktada gerçekleştirilen çalıştayların bu yılki ayağına ilgi büyük oldu. Türk araştırmacılara geri dönüş fırsatları sunmak ve ev sahipliği yapmak için Türkiye 'den 26 kurum ve kuruluş yetkilisi ABD 'ye gitti. 19 üniversite ile TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN, Tofaş, GATE Elektronik, TUSAŞ Motor Sanayii ve Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı 'ndan yetkililer, ABD 'de 250 araştırmacı ile bir araya geldi.

AÇIK KADROLARI ANLATTILAR

Katılımcıların kurumlarını tanıtan sunumlar yaptığını kaydeden Ergün, tanıtım masalarında araştırmacılar ile ikili görüşmelerde bulunulduğunu vurguladı.

Ergün, “Katılımcılar kurumlarındaki açık pozisyonları araştırmacılarla paylaştılar. Araştırmacıların Türkiye 'ye dönerken ve döndükten sonra kullanabilecekleri destekler hakkında detaylı bilgi sunuldu. Türkiye 'ye dönüş yapan araştırmacıların başarı hikayeleri de paylaşıldı” diye konuştu.

YABANCILAR DA GELİYOR

Avrupa Komisyonu 'nun Avrupa 'ya dönüş için sunduğu desteklere başvurularda Türkiye 'nin, diğer ülkeler arasında üst sıralarda yer aldığına vurgu yapan Ergün, “Türkiye 'deki cazip araştırma ortamı yabancı bilim insanlarının da ilgisini çekiyor, onlar da Türkiye 'ye gelmek istiyor.”

LOS ANGELES 'A BİLİM ATEŞESİ

Nihat Ergün, işletmelere, üniversitelere, girişimcilere, STK 'lara, yurtdışındaki akademisyenlere, “Gelin ayırdığımız kaynakları kullanın, yeni projeler üretin, işletmelerinizi geliştirin, Ar-Ge yapın'diyoruz” çağrısı yaptıklarını anlattı. Yurtdışına Bilim ve Teknoloji Ateşeleri atayacaklarını da anlatan Ergün, şunları kaydetti: “Bu ateşeler, yurtdışındaki Türk ve yabancı bilim insanlarıyla, teknoloji-yoğun firmalarla yakın temas halinde olacaklar. İlk etapta Washington ve Los Angeles 'a Bilim Ateşesi göndereceğiz. Ardından Çin, Japonya, Güney Kore ve Almanya 'ya da atayacağız. Böylece bir taraftan da gelişmiş ülkelerde stratejik alanlarda çalışan bilim insanlarımızla temas noktalarımızı artırmış olacağız.”

DÖNENLER MUTLU...

Yrd. Doç. Dr. Ayşe Begüm Tekinay (Bilkent Üniversitesi): ABD 'deki Rockefeller Üniversitesi 'nde 10 yıl moleküler biyoloji alanında araştırmalarda bulundum. 2009 'da Türkiye 'ye döndüm. ABD 'ye gittiğim yıllarda Türkiye 'deki imkanlar çok sınırlıydı. Ama artık Türkiye 'deki imkanlar çok gelişti. ABD 'deki çalışma ortamımızdan farksız güzel bir merkezde çalışıyorum. Türkiye 'ye dönülmez imajı yıkıldı.

Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu (TÜBİTAK MAM Malzeme Enstitüsü): ABD 'de 21 yıl kaldım. Özel firmalarda Ar-Ge yöneticisi olarak çalıştım. Özel bir üniversiteden öğretim üyeliği teklifi üzerine Türkiye 'ye geri döndüm. Ülkemizdeki fonlamalar ile araştırma ortamının değişmesi ve artması geri dönüşümü kolaylaştırdı. Türkiye zengin bir araştırma alt yapısına kavuşuyor. Her türlü imkan ve altyapı var.

Yrd. Doç. Dr. Orçun Kepez (Kadir Has Üniversitesi): İTÜ Mimarlık Fakültesi 'nden mezun olup masterımı tamamladıktan sonra 2002 'de ABD 'ye gittim. 2008 'de ülkeme dönme kararı aldım. Marie Curie Araştırma Programı 'na bir araştırma projesi önerdim ve kabul edildi. ABD 'de başladığım çalışmalara burada devam etme fırsatı yakaladım. Geri dönüş için her türlü imkan ve destek var.