İş'e Yönelik Sözleri

Hak-İş Konfederasyonu Başkanı Mahmut Arslan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na gönderdiği mektupta, "CHP'nin anamuhalefet partisi görevini, Hak-İş üzerinden siyaset yaparak gerçekleştirmeye çalışmasını esefle karşıladıklarını" bildirdi.

Arslan, partisinin grup toplantısında, konfederasyonlarına yönelik sözleri nedeniyle Kılıçdaroğlu'na bir mektup gönderdi.

Mektubunda, söz konusu açıklamaları, 37 yıllık bir geçmişe sahip Konfederasyon üyelerinin saygın iradelerine yapılan büyük bir haksızlık olarak değerlendirdiklerini belirten Arslan, "CHP'nin anamuhalefet partisi görevini, Hak-İş üzerinden siyaset yaparak gerçekleştirmeye çalışmasını esefle karşılıyoruz" ifadesini kullandı.

Hak-İş'in Türkiye'nin ikinci büyük işçi konfederasyonu olduğunu vurgulayan Arslan, asgari ücretle ilgili eksik ve yanlış bilgilerle Konfederasyonlarını hedef alan sözleri nedeniyle Kılıçdaroğlu'nu 3 Ocak'ta ziyaret ederek, bir rapor sunduklarını anımsattı.

Kılıçdaroğlu'nun bazı kesimlerce taraflı ve yanlış şekilde bilgilendirildiğini savunan Arslan, 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin hazırlık sürecinde yaşananları paylaştı.

Arslan, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününün ruhuna uygun olarak kutlanması gerektiğini" her zaman savunduklarına dikkati çekerek, Taksim'in yasaklı olduğu 1993 yılı 1 Mayıs'ında da bu meydana çıkmayı başardıklarını kaydetti.

Bu yıl 1 Mayıs'ta kitlesel kutlama yapan tek işçi konfederasyonunun Hak-İş olduğunu dile getiren Arslan, yolların kapalı olması nedeniyle az sayıda temsilcinin Taksim'e ulaşabildiğini ifade etti.

Valilikten yapılan bildirim uyarınca sembolik olarak, Taksim Anıtı'na çelenk koyulduğu ve bir açıklama okunduğunu hatırlatan Arslan, şöyle devam etti:

"Hal böyle iken Konfederasyonumuza bir istisna sağlandığını ima eden sözlerinizin asılsız ve haksız olduğunu belirtmek isteriz. Ayrıca belirtmek isteriz ki Taksim'e çıkma konusunda konfederasyonlar arasında yöntem ve içerik konusunda ayrıca okunacak bildiri hususunda bir uzlaşma söz konusu olmamıştır. 1 Mayıs'tan önceki iki gün ise konfederasyonlar arası iletişim kopmuştur. Geriye kalan tek ortak nokta Taksim'e çıkma konusu olmuştur. Bu çerçevede her konfederasyon kendi stratejisini oluşturmuştur. Hak-İş, 1 Mayıs günü yaşanan ve tasvip etmediği olaylar nedeniyle üzüntü ve kaygı duymaktadır."

1 Mayıs'a ilişkin elde edilen kazanımların korunmasında ve geliştirilmesinde herkesin sorumlu davranması gerektiğini bildiren Arslan, "Bu bilgiler çerçevesinde süreci tekrar değerlendirmenizi tavsiye ediyorum" görüşüne yer verdi.

Arslan, "Hak-İş olarak seviyemizi koruyarak, herhangi bir polemiğe girmemeye özen göstereceğiz. Ancak ülkemiz çalışma hayatının başta sendikal örgütlenme, taşeronlaşma, iş kazaları olmak üzere birçok sorunu bulunurken CHP Genel Başkanı olarak bu sorunları gündeme getirmek yerine, bir emek örgütünü dışlamaya ve ötekileştirmeye yönelik tutumunuz, konfederasyonumuzu toplum önünde itibarsızlaştırmaya yönelik ifadelerinizle Hak-İş ailesini kırdınız. Bu kırgınlığı giderecek adımları en kısa zamanda atacağınızı umut ettiğimizi belirtiyor, saygılar sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

Muhabir: Barış Gündoğan

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA