Hepimiz Engelli Adayıyız

Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Tezcan Solmaz, 10-16 Mayıs "Engelliler Haftası" nedeniyle yaptığı açıklamada, engelli vatandaşların yaşadıkları sorunların sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrelerinin ve tüm toplumun ortak sorunu olduğunu belirtti.

Hepimiz Engelli Adayıyız
Düzce Çalışan Gazeteciler Derneği Başkanı Tezcan Solmaz, açıklamasında, engelli vatandaşların yıllardır dile getirdikleri sağlık, eğitim, istihdam, sosyal ve kültürel alandaki kolaylıkları yerine getirmenin öncelikli görev olması gerektiğini belirterek, “Bizler, ülkemizde ki her birey gibi engelli vatandaşlarımızın da üretken, en azından kendi kedine yetebilen bireyler olmaları için üzerimize düşen görevleri yapmak zorundayız. Unutmamalıyız ki her birey potansiyel bir engelli adayıdır. Bu yüzden engelli vatandaşlarımıza sadece bu hafta değil bir ömür boyu sevgi ve saygı ile sahip çıkmalıyız” ifadelerine yer verdi.

Engelli vatandaşlar için yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşları ile tüm vatandaşların, devletin yürüttüğü çalışmalara destek vermesi gerektiğini ifade eden Solmaz açıklamasında şunları kaydetti: ”Bu destek insanımıza ve toplumuza karşı sahip olduğumuz saygının bir göstergesidir. Eğer bir toplum, engelli ve yaşlı vatandaşlarına sahip çıkamıyor gerekli desteği veremiyorsa o toplumun gelişmiş bir toplum olması mümkün değildir. Devletimizin engelli vatandaşlarımızın istihdamına yönelik çalışmaları bulunmakta olup, 657 sayılı Devlet Memurları Yasasına tabi olan kamu işyerlerinde yüzde 3 oranında engelli istihdamı zorunlu tutulmuştur (Md. 53). Bu yasa çerçevesinde Özürlüler İdaresi Başkanlığı zaman zaman yazılı ve/veya sözlü sınavlar açmak sureti ile engelli vatandaşlarımızın istihdamını sağlamaktadır. Fakat bazı kurum ve kuruluşların engelli kadrolarına yeterince istihdam yapmadığını üzülerek takip ediyoruz. Bu kurumları ve özel şirketlerin biraz daha duyarlı olmasını bekliyor, ‘Engelliler Haftası’nda engelli vatandaşlarımızı sevgi ile kucaklıyor; sağlıklı, mutlu, bir ömür diliyorum.”
Kaynak: İHA