İzsu'dan Rapor Açıklaması

İZSU Genel Müdürlüğü, bazı yayın organlarında İZSU yetkilileri kaynak gösterilerek yer verilen “Büyük Kanal Projesi’ndeki tıkanıklık, Konak Tüneli inşaatından kaynaklanıyor” şeklindeki değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını ve bu konuda hazırlanmış bir rapor bulunmadığını açıkladı.

Gümrük Pompa İstasyonu ile Bayraklı Pompa İstasyonu arasında evsel atık su taşıyan kolektörlerdeki tıkanıklığı gidermek ‘acil bakım temizlik’ ihalesine çıkarak 13 Mart tarihinde çalışmalara başlayan İZSU Genel Müdürlüğü, üç etapta yürüttüğü temizlik çalışmalarının önemli bölümünü tamamladı. 2 metre 20 santim çapındaki 3 bin 400 metrelik kolektör hattının temizliğini kapsayan çalışmalarda öncelik Meles Deresi ile Hilal Aktarma İstasyonu arasındaki bölüme verildi.

Bu bölümde çalışmalar tamamlandı. Çift hat olmak üzere bin 500 metrelik kolektörün temizliği bitirilerek, Vasıf Çınar Bulvarı üzerindeki yağmur suyu hattında zaman zaman görülen denize deşarj durduruldu. Çalışmalar 30 işçi, 9 araçla 3 vardiya halinde 24 saat devam ediyor. İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, temizlik çalışmalarının Dokuz Eylül Meydanı-Meles arası ile Halkapınar Metro İstasyonu ile Yenişehir TEİAŞ’ın bulunduğu bölge arasında sürdüğünü belirtti.

Hattın akışını rahatlatacak çalışmaların sürdüğü, tüm hattın temizliğinin Haziran ayında tamamlanacağı bildirildi.

DEV BİR SİSTEM
Büyük Kanal Projesi İzmir Körfezi’ni kuşaklayan 65 kilometre uzunluğunda ana kuşaklama kanalı, ana kuşaklama kanalına bağlanan 95 kilometre uzunluğunda tali kolektör, 4 bin 150 kilometre uzunluğunda mevcut pis su şebekesi, 4 adet pompa istasyonu, Çiğli ve Güneybatı atık su arıtma tesislerinden oluşuyor.

Gümrük Pompa İstasyonu ile Bayraklı Pompa İstasyonu arasında evsel atık su taşıyan kolektörlerdeki tıkanıklığı gidermek için 11 noktadan kazı yaparak yerin 6 metre derinliğinde 2 metreye 20 santim çapındaki kolektör hattına ulaştı. Ekipler hattın içine girebilmek için bıçaklı vanalarla (giyotin) kolektör hattının önü keserek, suyun diğer hatta aktarılması için de özel havuzlar oluşturdu.
Kaynak: İHA