İçişleri Bakanı Güler Açıklaması

İçişleri Bakanı Muammer Güler, trafik kazalarından ölümleri en aza indirmeyi hedeflediklerini, bundan dolayı trafik kurallarına uyma konusunda bir irade oluşturmaya, bu yönde bir kamuoyu yaratmaya önem verdiklerini bildirdi.

Güler, ATO Kongre Merkezinde düzenlenen 4. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumu'ndaki konuşmasında, trafik konusunda toplumda büyük bir farkındalık oluşturmak amacıyla sempozyum, sergi ve eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiklerini söyledi.

Kuralları uygulanır hale getirerek, trafik kazalarını en aza indirmeyi hedeflediklerini belirten Güler, insan faktörünü ortadan kaldırıp elektronik cihazlarla trafik denetimini sağlamaya imkan verecek sistemler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Yeni Karayolları Trafik Kanunu'nda da trafiğin elektronik sistemlerle denetlenmesi konusunda yeni düzenlemeler bulunduğunu aktaran Bakan Güler, hız kontrolü başta olmak üzere trafik denetimine, kurallara uyma konusunda irade oluşturmaya ve bu yönde kamuoyu yaratmaya çok önem verdiklerini belirtti.

Salondaki öğrencilere seslenen Güler, "Çocuklarımız İnşallah büyüklerinizin yaptığı hataları yapmayacak ve hata yapanları da uyaracaksınız. Toplum her dönemde bir önceki dönemden daha iyi şekilde kuralları uygulayacak. En gelişmiş toplumlar, kurallara en iyi uyan, bir birine saygılı toplumlardır. Çünkü kuralları ihlal edeni uyarmak hem kendimizi hem toplumu garantiye almaktır" dedi.

Trafikte ölümleri en aza indirmeyi hedeflediklerini ve bu konudaki çalışmaları, bizzat Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık ettiği kurullarla yürüttüklerini belirten Güler, toplumda trafik konusunda büyük bir farkındalık yaratacağına inandığı konferansı düzenleyenlerle katılımcılara teşekkür etti.

-Emniyet Genel Müdürü Kılıçlar-

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ise trafik güvenliğinin, sadece polisiye tedbirlerle değil kamu ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ile sağlanabileceğine işaret etti.

Türkiye'de trafik kazalarından ölümlerin, ölüm nedenleri arasında 3. sırada bulunduğunu ifade eden Kılıçlar, kazaların üçte birinin hız faktöründen kaynaklandığını, emniyet kemeri takılmasının da kazalarda ölüm oranını yüzde 50 azalttığını söyledi.

Kılıçlar, özellikle hız, emniyet kemeri ve kask kullanımı konusunda sürekli ve caydırıcı denetimlerle trafikte can kaybını en aza indirmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Karayolu Trafik Kanunu'nun AB müktesebatına uydurmak amacıyla yeni bir kanun tasarısı hazırlandığını belirten Kılıçlar, tasarının yasalaşmasıyla trafik güvenliği konusunda önemli bir adım atılacağını dile getirdi.

-Ödüller-

Sempozyumda, trafik kurallarına uymaya özen gösterilen dizi filmlerin yayınlandığı televizyon kanallarının yöneticileriyle yapımcılara ödül verildi.

Kanal D Genel Yayın Yönetmeni Pelin Diştaş, ATV Ankara Temsilcisi Mehmet Akarca, Fox TV Genel Müdür Yardımcısı Barış Zavaroğlu, Show TV Sorumlu Müdürü Mehmet Alp Elmalı, Star TV Ankara Temsilcisi Bara Sevişoğlu ve TRT-1 Kanal Koordinatörü Bülent Atabey, ödüllerini İçişleri Bakanı Güler'den aldı.

Sempozyuma katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da yapımcılar Lale Eren, Ali Gündoğdu, Birol Güven, Gül Oğuz, Yapım Koordinatörü Zeynep Bilgiç, Sinema Müdürü Ayşegül Öz ve Focus Film Ankara Temsilcisi Mehtap Vergili Akgündüz'e ödül verdi. Sempozyumda ilgili bazı kurumların yetkililerince Karayolu Trafik Güvenliği Deklarasyonu imzalandı.

Sempozyumun ardından Güler ve Yıldırım, 4. Karayolu Trafik Güvenliği Sergisi'ni açtı. Sergiyi gezen Muammer Güler ve Binali Yıldırım, Polis Radyosu'nun canlı yayınına katılıp, vatandaşlara trafik kurallarına uymaları konusunda tavsiyelerde bulundular. İki bakan, alkolün trafik kazasına etkisinin anlatıldığı stantta, alkollü kişilerin görüşünü sağlayan gözlükten takarak penaltı attı.

Muhabir: Serdar Açıl

Yayıncı: Eda Ay
Kaynak: AA