Proje Yürütme Kurulu

İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği öncülüğünde, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Osmanlı Derneği ile ortaklaşa gerçekleştirilen "Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi" kapsamında, Arnavutluk'ta çeşitli temaslarda bulunulduğu bildirildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, "Balkanlarla Sürekli İşbirliği ve Temas Projesi", Balkanlarda yaşayan soydaşların ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştirmeyi ve bulunacak sponsorlarla bu projeleri uygulamayı hedefliyor.

İlk etapta Kosova ve Makedonya, ikinci etapta ise Arnavutluk'ta resmi ve sivil kurumlarla yoğun görüşmeler gerçekleştiren Proje Yürütme Kurulu, iki yıl sürecek proje kapsamındaki Arnavutluk temaslarını tamamlayarak Türkiye'ye döndü.

Heyet, Arnavutluk'un güneyindeki Korçe bölgesini de ziyaret etti. Balkanlarla ilgili proje havuzu oluşturmayı ve tespit edilen projelerin uygun partnerlerle hayata geçirilmesini amaçlayan inisiyatif tüm Balkan ülkelerini kapsıyor.

Proje Yürütme Kurulu Başkanı Cihangir İşbilir, projenin merkez üssünün Arnavutluk olduğunu belirtti.

İşbilir, şunları kaydetti:

"Yaptığımız tüm ön çalışmalar ve danışma kurulumuzun rapor ve tavsiyeleri çalışmalarımızın olumlu meyveler vermesi için Arnavutluk'un hayati önemde olduğuna dikkat çekiyordu. Onun için Arnavutluk Balkanlarla İşbirliği Projesi için hayati önemde. Bu çerçevede önümüzdeki aylarda Arnavutluk sivil toplum kuruluşları ile İslam Dünyası ve bilhassa Türkiye STK'ları arasında kalıcı işbirliklerinin tesis edilmesi için birtakım çalışmalar yapacağız. Arnavutluk'taki kültürel ve tarihi İslam mirasının ayağa kalkması için Arnavut kardeşlerimize her türlü desteği vereceğiz. Bu çerçevede yılda iki defa gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Gençlik Buluşması'nı 1-6 Temmuz'da Tiran'da gerçekleştireceğiz. Ayrıca Gençlik Kurulumuz Genç İDSB Balkan Masası da projemize katılacak ve bilhassa gençliğe yönelik projeleri icra edecek."

Proje Yürütme Kurulu Üyesi Ali Sait Adiloğlu da bu projeyi çok önemsediklerini vurguladı. Adiloğlu, şu bilgileri verdi:

"Arnavutluk temaslarımız beni çok etkiledi ve bu desteklerin ne kadar anlamlı olduğunu yerinde gördüm. Arnavutluk şehirleri hakkında detaylı çalışmalar yapmaya başladık. Bazı belediyelerimizi Arnavutluk'taki belediyelerle kardeş belediye yapıp buradaki çalışmalarımızı daha da genişletmeyi hedefliyoruz. Ecdadımızın bu bölgelere ne kadar önem verdiğini iyi biliyoruz. Şimdi sorumluluk bizde. Tarihi sorumluluğumuzdan kaçamayız. Uzun yıllar baskıcı yönetimler altında kalan ve ciddi kimlik bunalımları yaşayan kardeşlerimize sahip çıkacağız."

Bu arada, Edirne ve Ankara'da istişare toplantıları düzenleyecek Proje Yürütme Kurulu, daha sonra Karadağ ve Bosna Hersek temaslarıyla çalışmalarına devam edecek.

Muhabir: Haluk Yüksel

Yayıncı: Doğan Sarıtaş
Kaynak: AA