Polat: Greve çıkan işçilerimiz sakal eylemine başladı

Türk Metal Sendikası Çorlu Şubesi Başkanı Baki Polat, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) iş yerlerinde sözleşme imzalanana kadar sakal eylemi gerçekleştireceklerini söyledi.

Türkiye’nin öncü sektörü olan metal sektöründe, elektronikten otomotive, demir çelikten beyaz eşyaya kadar ülkemizin en büyük fabrikalarında çalışan, 98 bin Türk Metal üyesi işçi adına sürdürülen ve MESS ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin geldiği nokta hakkında sizleri bilgiler aktaran Polat: “6 Mayıs itibariyle iş yerlerimizde greve çıkan işçilerimiz sakal eylemine başladı.MESS'e bağlı iş yerlerinde sözleşme imzalanana kadar sakal eylemi yapıyoruz. 227 işletmemizde bir dakika iş durdurduk. Bu iş yerlerinde 115 bin kişi çalışıyor. Toplu sözleşme görüşmeleri sonuçlanıncaya kadar eylem yapacağız “ dedi.

Toplu sözleşme yapacak diğer işçi ve işveren sendikalarının ve kamu işçilerinin de gözü kulağı bu sözleşmededir diyen Polat: “Sözleşmeden 98 bini Türk Metal üyesi olmak üzere toplamda 115 bin metal işçisi yararlanacak. MESS, sözleşmenin ücret artışı maddelerinin görüşülmesi sırasında, TÜİK’in açıkladığı altı aylık yüzde 1,14’lük enflasyon oranını gündeme getirmiştir. Sendikamızın ücret artışı talebini kabul etmemiştir. Türk Metal Sendikası bu sözleşmede, öncelikle saat ücreti 5,50 TL’nin altında olan üyelerine 5,50 TL’yi aşmamak üzere 40 kuruş iyileştirme istemiş, bundan sonra da ilk altı aylık dönem için herkese % 18 ücret zammı talep etmiştir. Ayrıca, ülkemizde ilk kez yeni bir düzenlemeyle, tüm üyelerimiz için bireysel emeklilik sistemi kurulmasını istemiş ve bu sistem için işverenlerin ve Sendikamızın ortak katkısını hedeflemiştir” diye konuştu.

Polat sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna karşılık MESS ise, düşük ücretleri iyileştirmeye hiç yanaşmayıp, geriye dönük gerçekleşen 6 aylık enflasyonun yüzde 1,14 olduğunu anlatarak, ilk 6 aylık dönem zammı olarak enflasyonun üzerinde zam teklif edeceklerini söylemiş, İlk 6 aylık ücret zammı olarak yüzde 4,6 teklif etmiştir. 2, 3 ve 4. altı aylık ücret zam dönemleri ve sosyal yardımların 2. yılı için ise herhangi bir teklifte bulunmamış, tekliflerini bilahare yapacaklarını belirtmiştir. Yine MESS, geriye doğru gerçekleşen yıllık yüzde 8,88 enflasyona karşı, bizim sosyal haklarda birinci yıllına yüzde 24 zam isteğimize, karşı yüzde 9 önermiştir. Bireysel Emeklilik Sistemi Ödentisi” başlıklı yeni madde teklifi de MESS tarafından bireysel tasarruflara katkıda bulunamayacaklarını belirterek reddedilmiştir” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA