Muğla Valisi Şahin'in Açıklaması

Muğla Valisi Fatih Şahin, orman yangınlarına müdahalede Muğla'nın son yıllarda tarihi rekor kırdığını belirterek, "Ormanlar bize bırakılan miras. Biz de bu mirası en güzel şekilde, daha da artırarak gelecek nesillere taşımalıyız" dedi.

Muğla Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu, Vali Şahin başkanlığında Valilik 75. Yıl Salonunda toplandı. Şahin, burada yaptığı konuşmada, Muğla'da orman yangınları ile mücadele konusunda son yıllarda önemli başarılara imza atıldığını, tarihi rekorlar kırıldığını söyledi.

Orman teşkilatının son yıllarda sayı ve ekipman bakımından geliştiğini, yangınlara müdahalede bunun çok büyük etkisi olduğunu belirten Şahin, "Ormanlar bize bırakılan bir miras. Biz de bu mirası en güzel şekilde, daha da artırarak gelecek nesillere taşımalıyız. Bu bir insanlık vazifesi" diye konuştu.

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım ise Muğla'da 506 bin 406 hektarı verimli olmak üzere 841 bin 326 hektar orman varlığı bulunduğunu söyledi.

İl genelindeki ormanların, yangına birinci derece hassas bölgede yer aldığına dikkati çeken Yıldırım, son 10 yılda yılda ortalama 242 yangın çıktığını ve 717,7 hektar alanın yandığını kaydetti.

-Geçen yılki yangınların yüzde 59'u insan kaynaklı-

Yıldırım, geçen yıl il genelinde çıkan yangınların yüzde 39'unun ihmal ve dikkatsizlik, yüzde 20'sinin de kasıttan kaynaklandığını, yani yangınların yüzde 59'unda insan faktörünün ön planda olduğunu vurguladı.

Orman yangınlarıyla mücadele stratejileri hakkında bilgi veren Yıldırım, yangınları önleme, söndürme ve rehabilitasyon anlamında çalışma yürüttüklerini belirtti.

Yıldırım, orman yangınları konularında vatandaşları bilinçlendirmek amacıyla başta orman ve çevre köylüleri olmak üzere birçok yerleşim alanında eğitim toplantıları düzenlediklerini, öğrencilere yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Ormanlık alanların yangına karşı korunması için Aktif Savunma Planı hazırlandığını açıklayan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Bölge müdürlüğümüz ile Ege Ormancılık Araştırma Müdürlüğü işbirliğinde orman yangınlarının zararının azaltılması için çalışma yürütüyoruz. Bu kapsamda hazırlanan Aktif Savunma Planı çerçevesinde, günün yangın için kritik olarak değerlendirilen saatlerinde geçici bekleme noktalarında ekip bulunduruyoruz. 57 kulemizin 15'inde kameralı erken uyarı sistemi ile yangına ortalama 13,1 dakikada müdahale ediliyor. Yangın sezonu öncesi ilk müdahale ekiplerinin denetimleri tamamlandı."

Muğla'da 176 adet gölet, havuz ve su toplama çukuru kullanarak orman yangınlarıyla mücadele ettiklerine işaret eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Bu yıl 22 adet su göleti daha oluşturulacak. Yanan alanlar hızla ağaçlandırılarak rehabilitasyonu yapılacak. Buralar kesinlikle yapılaşmaya konu edilemez. Ekiplerimizle orman yangınlarına karşı canla başla mücadele ediyoruz. Bugüne kadar bölge müdürlüğümüzde 32, ülke genelinde 104 şehit verdik. Şehitlerimizi de rahmetle anıyoruz."

Muhabir: Durmuş Genç

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA