Cami Sosyolojisi ve Kadın Esenler’de Tartışıldı

Esenler Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Cami Sosyolojisi ve Kadın’ konulu panel büyük bir katılım ile gerçekleşti.

Konuşmacılar, kadının camiden men edilmesinin doğru olmadığı görüşünde birleşti.
Şehre dair kalıcı düşünceler ve çözümler üretmek, kent meselelerine yaklaşırken geleneğin birikimi ile gelecek arasında sağlam bir bağ kurmak amacıyla kurulan Esenler Belediyesi Şehir Düşünce Merkezi ‘Cami Sosyolojisi ve Kadın’ konulu bir panel düzenledi.

Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşen panele, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda kadın katıldı.

Avukat Özlem Zengin Topal’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde; İstanbul İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı Erdemli ve Dr. Hülya Terzioğlu cami sosyolojisi ve kadın konusunda sunum yaptı. Panelde konuşan İstanbul İl Müftü Yardımcısı Kadriye Avcı, İslam’da kadın ve cami konusuna değinerek, günümüzde kadınların camilerdeki varlığını ve İstanbul Müftülüğü’nün camilerle ilgili yaptığı düzenlemeleri anlattı.

Peygamber efendimizin hadislerinden örnekler vererek camiye giren kadınların sıkıntıya düşmemesi için yapılması gerekenleri anlatan Avcı, kadınların erkekler gibi camilerde namaz kılması için hiçbir engel olmadığını vurguladı. Avcı, “Çocuklar, kadınlar camilerde istenmiyor. Bu dinin değil midir camiler? Kadınları çocukları camiden men etmek İslami davranış değildir” dedi.

“GÜNÜMÜZDE KADINLAR VE ÇOCUKLAR CAMİYE GİDEMEZ OLDU”
Osmanlı döneminde kadınların cami içinde balkonlarda namaz kıldığını ifade eden Avcı, Osmanlılar döneminde kadınlar için özel yerler yapıldığını ve Osmanlı kadınlarının teravih namazlarını ve kandil, mevlit gibi önemli günlerde erkeklerle camide namaz kıldıklarını ifade etti.

Avcı, günümüzde kadınların ve çocukların camiye gidemez olduklarını belirtti.

Sosyal hayata daha aktif katılan kadınların namaz kılacak yer bulamamaları, camilerin fiziki koşulları, kadınların abdest alacak yer bulamamaları vb. gibi nedenlerden dolayı camide namaz kılmaya gidemediklerini belirten Avcı, camilerin kadınlar için yapılmış bölümlerin perdeyle ya da paravanla ayrıldıklarını ve camilerin çoğunda namaz kılma yeri olmasına rağmen abdest alma yerlerinin olmadığına dikkat çekti. Avcı, İstanbul İl Müftülüğü olarak camilerdeki bu olumsuz şartları olumlu hale dönüştüreceklerini kaydetti.

İstanbul İl Müftülüğü olarak İstanbul’daki bütün camilerin kadınlar bölümlerini araştırdıklarını ve bir proje hazırladıklarını anlatan Avcı, hedeflerinin 3 bin camide kadınların namaz kıldıkları mekanlarda tuvaletlerin ve abdest alma yerlerindeki eksiklikleri tespit edip gidereceklerini söyledi.

TERZİOĞLU: “KADINLAR CAMİDEN UZAK OLMAMALIDIR”
Panelde konuşan Dr. Hülya Terzioğlu da camilerin Müslüman toplumlar için önemine dikkat çekti. Yeryüzünün ilk mescidinin bir kadının evladı için su aradığı topraklarda olduğunu hatırlatan Terzioğlu, 21.yüzyılın gelişmişliğinin insan hakları, özgürlükler, kadın hakları gibi bir takım demokratik verilerle ölçülebilir olduğunu söyledi.

Terzioğlu, bugün camilerde kadınların erkeklerle birlikte aynı mekanda namaz kılmalarında herhangi bir sorun teşkil etmeyeceğini belirtti.

“Kadınlar camilerden uzak olmamalılar” diyen Terzioğlu “Derdimiz üstünlük meselesi değil. Biz öyle bir davaya girmeksizin, Allah ne mescitlerin maneviyatından, güzelliğinden, ne kadınları ne de erkekleri mahrum bırakmasın” şeklinde konuştu.

Toplantıda söz alan Moderatör Özlem Zengin Topal, camilerin herkesin sığınacağı mekanlar olduğunu ifade etti.

Topal; “Camilere hürmet etmek çok önemli. O mekanlarda zaman zaman hiç olmadığımız hissiyatı yakalıyoruz. Hamdolsun şu anda yıkıl yakılmış, bombalanmış, tahrip edilmiş camilerimiz yok. Tam tersine hükümetimiz, belediyelerimiz camiler her yere seslensin istiyor. Bunun kıymetini bilmek lazım. Bizlere de bu anlamda çok önemli görevler düşüyor” dedi.

TEVFİK GÖKSU: “4 TANE YENİ CAMİ YAPTIK”
Panelistlerin dinleyicilerden gelen sorularını cevaplamasından sonra konuşan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da camilerin herkese açık olduğunu vurgulayarak, camilerden kadınları ayrı tutmanın mümkün olmadığını belirtti.

Şehirlerimizin en önemli sembollerin başında camiler geldiğini söyleyen Göksu, herkesin camileri daha aktif kullanmaları gerektiğine dikkat çekti. Bu anlamda Esenler Belediyesi olarak camilerin daha aktif kullanması için camilere özgü tasarımlar yapacaklar kaydeden Göksu, Esenler’de 4 tane yeni cami yapıldığını hatırlattı. Yapılacak olan yeni bir cami projesi hakkında haber veren Göksu, Cumhuriyet tarihinin ikincisi olacak taş camisini de Esenler’de inşa edeceklerini sözlerine ekledi. Panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra sözlerini tamamlayan Göksu, konuşmasının ardından bütün panelistlere günün anısına birer tablo hediye etti.
Kaynak: İHA