Milletvekili Seçer, 'sarin Gazı'nı Meclise Taşıdı

CHP İçel Milletvekili Vahap Seçer, Adana'da El Kaide'ye yönelik operasyonda ele geçirildiği iddia edilen sarin gazı konusunu, Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Seçer, sarin gazıyla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. El Kaide ve bununla bağlantılı El Nusra üyesi olduğu iddia edilen kişilerin Adana'da gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alındıklarını, ardından tutuklandıklarını anımsatan Seçer, “Zanlıların adreslerinde yapılan aramalarda sarin gazının yanı sıra çok sayıda bulunan bilgi, belge ve dijital verilere el konulmuştur. Bir çeşit sinir gazı olarak da bilinen sarin gazı, 1991 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kitle imha silahı kategorisine alınmış ve gazın depolanarak saklanması da Kimyasal Silahlar Konvensiyonu tarafından 1993 yılında yasaklanmıştır. Keza BM bu ayın başında Suriyeli muhaliflerin sarin gazı kullandığını gösteren bulgulara ulaştığını duyurmuştur” dedi.

Türkiye'de son bir yılda ele geçirilen sarin gazı miktarını soran Seçer, söz konusu son olayda zanlıların gazı nasıl temin ettiklerini ve kimyasalı ne amaçla kullanacaklarının belirlenip belirlenmediğini de öğrenmek istedi. Sözü edilen kimyasal gazın Suriye'deki çatışma bölgelerine götürecekleri yönünde istihbarat birimlerinin tespiti veya bulgusu olup olmadığının da yanıtını isteyen Seçer, şu soruları yöneltti:
“Reyhanlı'dan sonra teröristlerin Adana ve çevresini hedef seçtiği iddiaları doğru mudur? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar istihbarat birimlerine bu yönde bir bilgi gelmiş midir? El Kaide ve bu örgüt ile bağlantılı El Nusra örgütü ve diğer terör örgütlerine yönelik son bir yılda gerçekleştirilen operasyonların sayısı kaçtır? Sözü edilen operasyonlarda yakalanan ve tutuklanan terörist sayısı ile ele geçirilen malzemelerin dağılımı nedir? BM'nin Suriyeli muhaliflerin sarin kimyasal gazı kullandığına dair açıklamalarının ardından hükümetinizin ülkemizin ve özellikle sınır illerimizin güvenliğine dönük ne gibi girişimleri olmuştur? Bahse konu olaydan sonra ne tür girişimleri olacaktır? ABD ziyaretiniz sırasında SETA Vakfı'nın düzenlediği konferansta Esad yönetiminin sarin gazı kullandığını ifade ettiniz. Esad'ın sözü edilen kimyasal gazı kullandığına dair açıklamanız hangi bilgi, bulgu veya kanıta dayanmaktadır? Bu çerçevede, sözü edilen kimyasal gazın terör örgütünde ele geçirilmesine yönelik değerlendirmeniz nedir? Suriye'ye yönelik dış politikanızı sadece Esad'a karşı durulacak diye, sarin gazı kullandığı da ortaya çıkan silahlı çetelere açıkça arka çıkıp ona lojistik destek sağlamak, ülkemizi daha fazla bir bilinmezin içine doğru çekmez mi?”
Kaynak: İHA