''Kkka, Tokat'a Özgü Bir Hastalık Değil"

Tokat - Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, "KKKA hastalığı, sadece Tokat'a özgü bir hastalık değil, Türkiye'nin birçok yerinde yöreye ve iklime bağlı olarak görülebilen, kenelerle bulaşan bir hastalık" dedi.

Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GOÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının tedavisinde merkez konumundaki sağlık kuruluşlarından biri olduğunu söyledi.

Hastanelerine başvuran hiçbir hastayı geri çevirmediklerini anlatan Şahin, "Bu hastaların her türlü tedavisini yaptık" ifadesini kullandı.

KKKA hastalığıyla ilgili bilinçlendirmenin önemli olduğunu vurgulayan Şahin, bu konuda kongreler ve konferanslar düzenlediklerini belirtti.

Şahin, "KKKA hastalığı, sadece Tokat'a özgü bir hastalık değil, Türkiye'nin birçok yerinde yöreye ve iklime bağlı olarak görülebilen, kenelerle bulaşan bir hastalık" diye konuştu.

GOÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fazilet Duygu ise KKKA hastalığının insanlara keneyle bulaştığını belirterek, "Bu hastalık, insanlarda ölüme yol açabiliyor. Bu hastalık, sadece hasta olan kişiyi değil, bütün toplumu ilgilendiren bir hastalık. Bu hastalığın tedavisini biz yapıyoruz. Kan değişimi ve destek tedavisi uyguluyoruz" dedi.

İnsanların kırsal alanlara giderken tedbir alması gerektiğini vurgulayan Duygu, şunları söyledi:

"Keneyle temas olmayınca hastalığın bulaşma oranı sıfırdır. Cildin mümkün olduğunca giysilerle kapatılması gerekiyor. Keneler, giysilerin üstünden insan vücuduna tutunamıyorlar, dolayısıyla hastalığı bulaştıramıyorlar. Kene tutunduktan kısa bir süre sonra ciltten uzaklaştırılması gerekiyor. Biz eskiden kene yapışan insanlara 'mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidin, keneyi orada çıkartın' diyorduk. Artık bunu önermiyoruz. Kenenin en kısa sürede vücuttan çıkarılmasını öneriyoruz. Ele, eldiven ya da poşet geçirerek keneyi vücuttan uzaklaştırmak gerekiyor. Kenenin bir an önce vücuttan uzaklaştırılması bizim için önemli. Kene tutunan kişiler, daha sonra takip için sağlık kuruluşuna giderlerse hastalıktan çok büyük oranda korunmuş olurlar."

Hastanelerinin, KKKA hastalığı tedavisinde yeterli donanıma sahip olduğunu vurgulayan Duygu, "Gaziosmanpaşa Üniversitesi olarak birçok ilçede halkı bilgilendirme toplantıları düzenledik. Bu toplantılara sağlık çalışanları da katıldı.

2012 yılında 71 hasta hastanemize KKKA hastalığı şikayetiyle başvurdu. Bu hastalarımıza destek tedavisi verdik. Bir çoğunu taburcu ettik. Hastanemiz, KKKA hastalığı tedavisinde bölge merkezi oldu. Çorum, Amasya, Yozgat ve Kelkit Vadisindeki yerleşim birimlerinden bize hastalar geliyor" diye konuştu.

Kaynak: AA