Güney Şelalesi Artık Yeni Yerinde

Denizli - Heyelan sonucu hasar gören, Türkiye'nin sayılı tabiat anıtlarından Güney Şelalesi, su yatağının değiştirilmesiyle yeniden hayat buldu.

Güney Şelalesi'nin Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu üyeleri ile üniversiteden bilim insanlarının incelemeleri sonucu kurul kararı ile yerinin değiştirilerek yeniden oluşturulması dolayısıyla tören düzenlendi.

Denizli Valisi Abdülkadir Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada 13 Mayıs'ta Türkiye'nin çok önemli anıtsal değerlerinden Güney Şelalesi'nin büyük bir heyelanla kaybolduğunu, olayın Denizli'de ve Türkiye'de büyük bir üzüntü yarattığını anımsattı.

Devlet Su İşleri, İl Özel İdaresi dahil tüm kurumların bir araya gelmesiyle heyelanın ertesi günü yapılan toplantıda konunun değerlendirildiğini belirten Demir, şöyle konuştu:

"Bilim adamlarının raporları sonucunda su, 10 metre sağ tarafa yönlendirildi. Bu defa, daha önce çatlaklar dolayısıyla sızdırmazlığı sağlamak için membran kanal şeklinde yapıldı. Orada bir savak oluşturuldu. Bu savakla da şu anda gördüğünüz çok muhteşem şelale oluştu. Daha önceki şelaleden 5 metre daha yüksek, önceki 35 metre iken şu anda 40 metrelik bir şelaleye kavuşmuş olduk."

Demir, bütün kurumların ele ele vermesiyle rekor denebilecek kadar kısa sürede işlerin tamamlandığını, Türkiye'nin tekrar Güney Şelalesi'ne kavuştuğunu kaydetti.

Törene PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili, İl Genel Meclisi Başkanı Hüseyin Gürlesin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Adem Oklu, Güney Belediye Başkanı Halit Gürbüz, Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Bölge Komisyonu Başkanı Ali Aygören de katıldı.

-Tabiat anıtı olarak ilan edilmişti

Denizli'nin Güney ilçesindeki şelale, 1993 yılında İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından 1. derecede doğal sit alanı, 1994 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından da tabiat anıtı olarak ilan edilmişti.

Türkiye'nin 23'üncü doğa harikası olarak tanımlanan Güney Şelalesi'nde 13 Mayıs'ta meydana gelen heyelanda 20 metre yükseklikteki kaya bloku çökmüştü.

Kaynak: AA