Gine Ticaret Bakanı İzmir'de

İzmir - Gine Ticaret Bakanı Mohamed Dorval Doumbouya, Türk iş adamlarına Afrika'ya yatırım yapma çağrısında bulunarak "Afrika'ya gelin kendinizi gösterin. Türkiye kapının arkasında kalmasın. Sizin zihninizde barış var" dedi.

"Afrika'ya gelin kendinizi gösterin. Türkiye kapının arkasında kalmasın. Türkleri çok seviyoruz. Sizin zihninizde barış var"

Temaslarda bulunmak üzere İzmir'e gelen Gine Ticaret Bakanı Mohamed Dorval Doumbouya İzmir Ticaret Odası'nı ziyaret etti. İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından karşılanan Doumbouya'nın ziyaretine, gıda, su ürünleri, hayvancılık, mobilya ve kahve sektörü temsilcileri ilgi gösterdi.

Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk iş adamlarına "Afrika'ya almak için değil, vermek için gidin" şeklinde talimat verdiğini belirterek, işadamlarının bu talimatı çok iyi şekilde uyguladıklarını, Türkiye'nin bölgede 36 ülkede büyükelçiliğinin bulunduğunu, THY'nin de 37 ülkeye uçuşu olduğunu söyledi.

Demirtaş, madencilik, balıkçılık konusunda büyük potansiyeli bulunan Gine ile ticari ilişkilerin potansiyelin çok altında seyrettiğine işaret ederek, Afrika Ticaret Bakanları toplantısının İzmir'de yapılmasını önerdi.

Gineli bir öğrencinin EXPO bursu ile İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde öğrenim gördüğünü de hatırlatan Demirtaş, "Bu öğrenciye ek olarak, uygun bulacağınız bir öğrenciye daha EXPO bursu vereceğiz, ayrıca Sağlık Bilimleri Fakültesi için de 2 burs vereceğiz. Gineli öğrenci sayısını 4'e çıkartacağız" dedi.

İzmir'in EXPO 2020 adaylığını hatırlatan Demirtaş, Kasım ayında yapılacak oylamada Gine'nin de desteğini beklediklerini ifade ederek, "EXPO bu güne kadar ya batı ülkelerinde ya da Uzakdoğu ülkelerinde yapıldı. Bu coğrafyada hiç EXPO yapılmadı ama şimdi İzmir aday. Diğer yandan, yakın gelecekte Afrika'da bir EXPO yapılması da zor gözüküyor. Bu yüzden İzmir'in EXPO'su Afrika'nın da EXPO'sudur. İzmir ile Kuzey Afrika arasındaki mesafe neredeyse İzmir-İstanbul kadar. Eğer Gine bize destek verirse ve EXPO'yu da kazanırsak, İZTO olarak hem Gine'nin EXPO'daki standının yapımını hem de personelinizin masraflarını üstleneceğimizin sözünü veriyorum" dedi.

Doumbouya ise Türk işadamlarının ellerini çabuk tutmaları gerektiğini hatırlatarak, "Afrika'ya gelin kendinizi gösterin. Türkiye kapının arkasında kalmasın. Sizin zihninizde barış var. Türkleri çok seviyoruz" diye konuştu.

Ülkesindeki Türk yatırımcı sayısının az olmasına karşın, çok kaliteli işlere imza attıklarını belirten Doumbouya, EXPO konusunda ise İzmir'in yanında olacaklarını söyledi.

Kaynak: AA