Engellilerin "Engele Takılan" Yaşamları

Adana - Türkiye'de yeni yapılan binaların bir çoğunda, sayıları 8,5 milyonu bulan engelliler için rampa ve asansör gibi gerekli düzenlemelerin olmadığı, yollardaki kaldırım ve yaya geçidi gibi engellerin sorun olmaya devam ettiği bildirildi.

Adana Büyükşehir Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, belediyelerin ruhsat verdiği konutların yüzde 99 ' unun "engelli" olduğunu iddia etti.

Belediyelerin, engellerin kaldırılması açısından çok önemli faktör olduğunu belirten Karakaya, kentlerdeki sosyal donatı alanları ve yeni binalarla ilgili yapılacak çalışmalarda, engellilerin unutulmaması gerektiğini ifade etti.

Karakaya, eski yapılarda engelliler için yapılacak mimari tadilatın maliyetli bir iş olduğuna ve aynı zamanda bu anlamda değişiklik yapılacak alanların yetersiz kaldığına işaret ederek, "Örneğin bina girişine bir rampa yapılmış, ancak kapıdan dolayı tekerlekli sandalye ile rahat giremiyorsunuz. Yine binanın girişinde rampa var ama asansör asma kata yapılmış. Bir engellinin üst kata ulaşması için önce basamak engelini aşması gerekiyor" dedi.

Adana Büyükşehir Kent Konseyi Engelli Meclisi olarak en fazla önemsedikleri noktanın, yeni binaların engellilerin düşünülerek yapılması olduğunu dile getiren Karakaya, şöyle konuştu:

"Toplu konuttan alışveriş merkezlerine kadar tüm yeni yapılacak binalara ruhsat verilirken, belediyelerin çok hassas davranamadığını görmekteyiz. Belediyelere sesleniyoruz; Engele ruhsat vermeyin. Verilen her ruhsatın ilgili yasa ve mevzuat doğrultusunda ince elenip sık dokunması gerektiğini düşünüyoruz. Yasa ve mevzuatta var olan ilgili maddeleri kullanarak engelsiz binalar yapmak, engelleri ortadan kaldırmak gerekir. Belediyelere bu konuda çok büyük görev düşüyor. Çok fazla bir şey değil, yasanın buyurduğu noktaları yapmalarını istiyoruz. Sıkıntıları dile getirmemize karşın engelli binalar oluşturuyorlar, engele ruhsat veriyorlar. Birlikte yaşamanın engeli olmadığı gibi, herkes potansiyel engelli adayıdır. Engelli ifadesi de bana göre doğru bir ifade değil. Aslında biz engelli değil, binalarda ve yollarda gerekli düzenleme yapılmadığı için engelleneniz. Bizleri sosyal yaşamda, eğitim sürecinde ve iş yaşamında engellemeyin. Dolayısıyla biz engelli değil, engelleneniz."

Karakaya, engellilerin bu sorunlarının çözümü için düşüncelerin ve yüreklerin değişmesi gerektiğini söyledi.

Bu değişimin sağlanmaması halinde, devletin imkanlarının yetersiz kalacağını vurgulayan Karakaya, "Harcadığınız para ve zaman sorunun çözümünde yeterli olmaz. Engellilere bakış açısının, düşüncelerin ve yüreklerin değişmesi halinde sorunun en önemli kısmını aşmış olursunuz" diye konuştu.

Kaynak: AA