Daib Muş’ta İhracatın Artması İçin Seminer Düzenledi

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) tarafından Muş’ta dış ticaret bilgilendirme semineri düzenlendi.

Daib Muş’ta İhracatın Artması İçin Seminer Düzenledi
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) tarafından ihracatın artışına yönelik Muş’ta dış ticaret bilgilendirme semineri düzenlendi.

Muş Esnaf Sarayı Bendevi Palandöken Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Vali Yardımcısı Hüseyin Göktürk, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Coşkun, Şoförler Odası Başkanı Salih Kılıç, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Kalkınma Birliği Başkanı Şehmus Solgun, işadamları ve davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Coşkun, özellikle bu tür faaliyetlere üniversite olarak ellerinden gelen katkıyı sunmaya hazır olduklarını vurguladı.

Muş Valisi Vedat Büyükersoy ise, Muş’ta üretimin gerçekleşmesi için bu tür toplantıların önemli olduğuna değindi. Büyükersoy, “Biz istiyoruz ki ilimiz sanayide ve ticarette gelişinsin ve ürettiği malları sadece ülkemizin diğer bölgelerine değil, yurt dışına da satabilsin. İhracat yapmak için şüphesiz üretmek çok önemlidir” dedi.

Ticaretin farklı şekillerinin olduğuna dikkat çeken Büyükersoy, “Ama ticaretin diğer bir bilinen yönü de bazen başkaları tarafından üretilen malı sizin aracılığınız ile bir başkasına satmanızdır. Bu durum hem yurt içi hem yurt dışı ticarette yaşanan, bilinen bir gerçektir. Geçenlerde yaklaşık 17 yaşlarında bir gencin internet üzerinden kurmuş olduğu bir site ile ticarete başladığı yönünde bir haber okumuştum. Bu tür hikâyeler hepimizin bildiği şeylerdir. Yani istenirse, her yönü ile insan ticaret yapabilir kanısına varıyoruz buradan. Tabi ki şüphesiz üretim çok önemlidir. Üretim olması bizleri sevindirir. Çünkü üretim iş ve aş demektir. En önemlisi üretim istihdam demektir. Ancak üretmiyorsanız yine de ticaret bitmiş değildir” şeklinde konuştu.

Geçmişte ülkede ihracatın çok az olduğunu vurgulayan Büyükersoy, “Geçmişle günümüz arasında kıyaslama yapmak gerekirse, bugün tek bir şirket 15 milyon dolar ihracat yapabiliyor. Ancak geçmişte, bu durum söz konusu değildi. Bütün bunlar insanımızın gayreti ve azmi ile meydana gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından DAİB yetkilileri tarafından katılımcılara çeşitli bilgiler verildi.

Toplantıya katılan işadamlarına sertifika verileceği bildirildi.

Kaynak: İHA