Başörtülü Öğretmene Psikolojik Baskı İddiası

İzmir - Memur Sendikaları Konfederasyonu İzmir İl Başkanı Abdurrahim Şenocak, Karabağlar ilçesindeki Öğretmenler ve Şeker Mevhibe Ortaokulu'nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine başörtülü giren bir öğretmenin okuldaki bazı öğretmenler tarafından baskı gördüğünü iddia etti.

Şenocak, gazetecilere yaptığı açıklamada, sendika olarak kamuda kılık kıyafet serbestliğini savunduklarını, bu nedenle de "Sivil itaatsizlik" kararı aldıklarını, eylemleri gereği de kamu çalışanı başörtülü kadınların işyerlerine başörtüleri ile gitmeye başladığını hatırlattı.

Karabağlar ilçesindeki Öğretmenler ve Şeker Mevhibe Ortaokulunda görev yapan sendikalarına üye Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mehtap Akköprü'nün de okuluna başörtülü olarak gittiğini ifade eden Şenocak, başörtülü öğretmene okuldaki bazı öğretmenlerin tepki gösterdiğini ve psikolojik baskı yaptığını ileri sürdü.

Şenocak şöyle konuştu:

"Sendikal bir karar alarak kamu çalışanlarımızın işyerlerine serbest kılık kıyafetle gitmelerini tavsiye ettik. Başörtüsü özgürlüğü için de milyonlarca imza topladık. Aldığımız sendikal bir karar olduğu için de üyelerimize idari bir yaptırım uygulanamıyor. Ancak kendilerini Cumhuriyetin sözde savunucusu sayan bazı kişiler, birlikte çalıştıkları mesai arkadaşlarına bir takım baskılar uygulamayı adeta görev ediniyor. Bunun bir örneği de İzmir'de yaşandı.

Öğretmenler ve Şeker Mevhibe Ortaokulu'nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği yapan Mehtap Akköprü isimli arkadaşımız, aynı okulun müzik öğretmeni tarafından kolundan çekilerek öğretmenler odasına sürüklenmiş, bir daha derslere başörtülü gelmemesi için sert bir şekilde uyarılmış ve tehdit edilmiştir. Okuldaki bir sınıf öğretmeni ise "Seni burada istemiyoruz" diye bağırdığı öğretmen arkadaşımızı psikolojik baskı altına almaya çalışmıştır. Okuldaki müdür yardımcısı ise kendi yetkisinde olsa başörtülü arkadaşımızı bir dakika bile okulda tutmayacağını söylemiştir. Bütün bu yaşananlar bize intikal etti. Biz de okul idaresi ve il milli eğitim müdürlüğümüz ile gerekli görüşmeleri yaptık. Öğretmen arkadaşımız da bir dilekçe yazarak şikayetçi oldu. Görevlendirilen bir müfettiş konuyu inceliyor."

Şenocak, sorunun temelinde askeri darbe dönemi 1982 anayasanın olduğunu, ivedilikle herkesin özgürlüğünü koruyan yeni bir anayasanın yazılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

-Öğretmen rapor aldı

Başörtülü olarak derslere girdiği için okuldaki bazı öğretmenler tarafından psikolojik baskı altına alındığını ve okula bu şekilde gelmemesi için tehdit edildiğini iddia eden Mehtap Akköprü ise yaşadığı baskılar nedeniyle psikolojisinin bozulduğunu, doktorunun kendisine 2 hafta rapor verdiğini ifade etti.

Aynı okulun anasınıfında küçük kızının da eğitim gördüğünü, kendisine uygulanan ayrımcılığın çocuğuna da yapıldığını ileri süren Akköprü, yaşadıkları nedeniyle çocuğunun okula gitmek istemediğini söyledi.

Akköprü, "Ben herhangi bir tartışma ortamı olmasın diye öğretmenler odasına dahi girmiyorum. Ancak bu hafta başında raporum bitti. Bir ihtiyacım için öğretmenler odasına girmek durumunda kaldım. Burada bana yönelik saldırgan tutumların devam ettiğini bir kez daha gördüm. Okulda sınıf öğretmeni olarak görev yapan S.Ö, arkamdan öğretmenler odasına girerek 'Buranın havası yine çok bozulmuş' diyerek bana sataşmada bulundu. Ben bu yaşadıklarımdan olumsuz olarak etkileniyorum. Psikolojim bozuldu. Şikayetim üzerine görevlendirilen müfettişe de yazılı olarak şikayetlerimi içeren ifademi verdim" diye konuştu.



Kaynak: AA