Türkiye'nin Ab'ye Üyelik Süreci

Kayseri - Esma Aygün - AB Delegasyonu Baş Sekreteri Javier Menendez Bonilla, "Türkiye ile AB'nin bütün ilişkileri çok sağlam, önemli olan bu sürece siyasi bir ivme kazandırmak" dedi.

Avrupa Günü kutlamaları kapsamında geldiği Kayseri'de, AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Bonilla, Türkiye'nin AB üyeliği için çok büyük adımlar attığını, yapılan reformları takdirle karşıladıklarını ancak tam üyeliğin AB ile Türkiye arasındaki ilişkilere bağlı olduğunu söyledi.

Bonila, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan gibi yeni üye ülkelerin de AB üyeliğinin zaman aldığını anımsatarak, AB'ye üyeliğin başlı başına uzun bir süreç olduğunu dile getirdi.

Türk halkının AB üyeliğine bakışını değerlendiren Bonilla, "Birlikte olmamızın neden önemli olduğunu göstermek için hem Türkiye'de hem de Avrupa'da çalışmaların yapılması gerekir. Bizim de zaman zaman Türk halkının içinde olmamızın nedeni halka bazı şeyleri açıklamaktır. Türkiye ile AB'nin paylaştığı pek çok değer var, bu ortak değerleri de ifade etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'deki siyasetçilerin AB'ye üyelikle ilgili zaman zaman yaptıkları çıkışları da değerlendiren Bonilla, şöyle devam etti:

"Türkiye ile AB'nin bütün ilişkileri çok sağlam, önemli olan bu sürece siyasi bir ivme kazandırmak. Böyle olursa süreç hızlanır. AB ve Türkiye ilişkileri sağlam fakat süreçler o kadar uzun sürdüğü zaman tabi ki bazen zor zamanlar oluyor. Bazı çıkışlar da olabiliyor, bunlar sürecin uzunluğundan kaynaklanıyor. Yeni üye olan ülkelerde uzun bir dönemden geçti. Süreç uzadığı zaman çalkantılı dönemler yaşanabiliyor."

Bonilla, AB ile Türkiye'nin pek çok ortak değeri paylaştıklarına dikkati çekerek, "Türkiye ticaretinin yüzde 40'ı AB ülkeleriyle gerçekleştiriliyor. Türkiye'ye yapılmış çok büyük yabancı yatırımlar var. İlişkilerimiz ekonomik alanla sınırlı değil. Turizm ve eğitim alanında da yapılan iş birliklerini görüyoruz. Geçen yıl sadece 50 bin Türk öğrenci yurt dışına gitti ve yurt dışından da öğrenciler Türkiye'ye geldi. Görüldüğü gibi ilişkiler pek çok alanda sağlam" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA